Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Favorit na nového lídra Európy

.filip Minich .svet .tvár týždňa

Európa s veľkou pravdepodobnosťou spoznala meno nástupcu Jeana-Clauda Junckera. Európski ľudovci si za volebného lídra zvolili Nemca Manfreda Webera, ktorý má našliapnuté stať sa šéfom Európskej komisie.

Favorit na nového lídra Európy DOMENICO STINELLIS/AP/SITA Manfred Weber sa vo frakcii ľudovcov postupne vypracoval až do líderského kresla a mieri ďalej.

nič vám to meno nehovorí? Nie ste sami. Manfred Weber je pomerne nenápadný nemecký politik, ktorý od roku 2004 sedí v Európskom parlamente. Okrem jeho krajanov v Bavorsku a ľudí v bruselskej bubline ho však v Európe pozná málokto. 

Na Slovensku sa prvýkrát zviditeľnil v marci tohto roka, keď po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyzval vtedajšieho premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra Kaliňáka. Weber spochybnil nezávislosť vyšetrovania a povedal, že slovenské úrady nerobia dosť pre objasnenie vraždy. Vo vláde to vyvolalo vlnu nevôle a zazneli silné odkazy, že europoslanec má radšej komentovať dianie v Nemecku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite