Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spojené štáty obnovujú sankcie proti Iránu

.redakcia .svet

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa opätovne zavádza sankcie proti Iránu, a to s platnosťou od 5. novembra. Informovali o tom americké médiá.

Spojené štáty obnovujú sankcie proti Iránu Andrew Harnik/AP/SITA O obnovení sankcií informoval šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.

sankcie sú namierené proti námornému, energetickému a finančnému sektoru. Ide už o druhý súbor od mája,  keď prezident Trump odstúpil od jadrovej zmluvy z roku 2015.

Podľa šéfa americkej diplomacie Mikea Pompa má uvalenie  „od základov zmeniť správanie sa Iránu“.  Vymenoval 12 podmienok, ktoré musí Teherán výmenou za zrušenie sankcií splniť, okrem iného ide o ukončenie podpory terorizmu, úplné zastavenie jadrového a raketového programu či úplné ukončenie vojenského pôsobenia v Sýrii. 

Spojené štáty pristupujú k obnoveniu sankcií postupne už od mája, podľa ekonómov však momentálne pristúpili k najpodstatnejším, keď sú namierené priamo proti základným sektorom iránskeho hospodárstva. Iránske ministerstvo zahraničných vecí tieto informácie neznepokojili, informuje o tom agentúra Reuters.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite