Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kresťanka Asia Bibi je nevinná. Pakistanský najvyšší súd ju po ôsmich rokoch väzenia oslobodil

.branislav Staníček .svet

Keď sa Asiu Bibi pýtali na jej pocity pred záverečným pojednávaním najvyššieho súdu, ktorý mal rokovať o jej omilostení, povedala, že je pripravená zomrieť za svoju vieru. „Modlite sa za mňa“, bola jej jediná prosba, pričom ona sama sa modlila s ružencom, ktorý jej poslal pápež František.

Kresťanka Asia Bibi je nevinná. Pakistanský najvyšší súd ju po ôsmich rokoch väzenia oslobodil K.M. Chaudary/AP/SITA Protest stúpencov pakistanskej radikálnej náboženskej strany Tehreek-e-Labbaik proti kresťanke Asia Bibi, ktorá bola osem rokov odsúdená na trest smrti pre svoje náboženské presvedčenie.

roztržka pri miestnej studni, kde ju moslimské ženy obvinili z urážky Mohameda. Príbeh pakistanskej kresťanky Asie Bibi, ktorý sa začal v júni 2009 a pokračoval jej odsúdením na smrť obesením v novembri 2010, sa zavŕšil 31. októbra významným rozhodnutím pakistanského najvyššieho súdu o jej nevine. Rozsudok najvyššieho súdu poukazuje na náboženskú neslobodu v konzervatívnom Pakistane, ale i na vytrvalosť a trpezlivosť jej obhajcov a podporovateľov a hrdinské svedectvo kresťanov, ktorí neváhajú položiť aj svoj život za vieru. 

Prví kresťania prišli do Pakistanu ešte v apoštolských časoch, dnes je ich okolo 2,5 milióna – asi 1,7 percenta populácie, pričom samotných katolíkov je asi milión. Pápež František sa veľmi pozorne zaoberal situáciou prenasledovaných kresťanov, pričom vo februári tohto roku prijal na audiencii manžela a dcéru Asie Bibi a v júni menoval pakistanského arcibiskupa Joseph Coutts za kardinála. 

Verejná mienka v Pakistane bola príbehom Asie Bibi radikalizovaná a rozdelená. Ešte v januári 2011 bol zavraždený guvernér provincie Pandžáb Salman Taseer, ktorý ju verejne obhajoval. Neskôr moslimskí radikáli zabili aj federálneho ministra pre náboženské menšiny katolíka Shabhaza Bhattiho, ktorý požadoval zmenu zákona o bohorúhačstve, na základe ktorého Asiu Bibi krivo obvinili a odsúdili.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite