Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z detí sú len vrecia kostí. Neviditeľná vojna v Jemene sa mení na najväčší hladomor súčasnosti

.matúš Dávid .svet

Nie je to občianska vojna, ktorú v tieni Sýrie svet prehliada. Je to najväčšia humanitárna katastrofa. Jemen sa stal šachovnicou mocností na Blízkom východe. Najchudobnejšiu krajinu arabského sveta pustošia boje Iránu a Saudskej Arábie. Do konca roka môže hlad ohroziť životy 14 miliónov Jemenčanov.

Z detí sú len vrecia kostí. Neviditeľná vojna v Jemene sa mení na najväčší hladomor súčasnosti Hani Mohammed/AP/SITA Jemen sa stal ďalšou šachovnicou na Blízkom východe, ktorú pustošia najmä spory Iránu a Saudskej Arábie.

málokde na svete je hranica medzi životom a smrťou taká tenká ako v Jemene. Nemocnice a provizórne poľné kliniky sú plné podvyživených a vyhladovaných malých detí. Zúfalí rodičia ich v náručí často prinášajú k lekárom príliš neskoro. Roční chlapci a dievčatá s váhou dva a pol kilogramu zomierajú na veľkých nemocničných lôžkach pred očami bezradných zdravotníkov prakticky každý deň. Zomierajú od hladu, a to aj v oblastiach, kde nie je problém s nedostatkom potravín.

Reportéri amerického denníka The New York Times vo svojej strhujúcej analýze súčasného utrpenia ľudí v Jemene upozorňujú, že obchody a tržnice v blízkosti nemocníc, v ktorých deti i dospelí zomierajú od hladu, sú často plné tovaru. Väčšina Jemenčanov si však nemá za čo kúpiť ani len kúsok chleba. Ceny potravín sú veľmi vysoké a mena príliš slabá. Vojna v Jemene už dávno nie je „iba“ krvavou občianskou vojnou, ktorú v tieni sýrskeho konfliktu nikto nechce vidieť. Boje mocností na území extrémne chudobného štátu Arabského polostrova privolali najväčšiu humanitárnu katastrofu súčasnosti. 

Jemen sa stal ďalšou šachovnicou na Blízkom východe, ktorú pustošia najmä spory Iránu a Saudskej Arábie. Do konca roka môže smrteľný hlad ohroziť životy až polovice obyvateľov krajiny. Venuje medzinárodné spoločenstvo tejto skrytej vojne a hroziacej humanitárnej katastrofe dostatok pozornosti? Prečo humanitárni pracovníci pôsobiaci v Jemene hovoria, že sú len náplasťou na zväčšujúcej sa rane? Jedno je isté – aj po brutálnej vražde prominentného saudskoarabského novinára a disidenta Džamála Chášukdžího, ktorá po štyroch rokoch nezáujmu a ignorancie upriamila pozornosť sveta na sporné kroky Saudskej Arábie v Jemene, Západ naďalej toleruje Rijádu priveľa.

saudskoarabi, Iránci a slabá OSN

V jemenskom konflikte stoja proti sebe povstalci, teda menšinoví šiítski Húsiovia podporovaní šiítskym Iránom, a medzinárodne uznávaná vláda jemenského prezidenta Abdara Mansúra Hádího, ktorej od marca 2015 oficiálne pomáha Západom podporovaná vojenská koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou. Významným členom tejto koalície sú aj Spojené arabské emiráty. Boje si už vyžiadali viac ako desaťtisíc ľudských životov, milióny ľudí prišli o svoje domovy a ušli buď do zahraničia, alebo na bezpečnejšie miesto v rámci Jemenu.

„Ide o mimoriadne komplikovanú vojnu, ktorej mierové riešenie je, tak ako aj v prípade Sýrie, stále v nedohľadne.“

Kľúčovým miestom konfliktu je prístav Hudajdá, významná dopravná a ekonomická križovatka na brehu Červeného mora. Mesto, cez ktoré by mala do okolitých oblastí prúdiť humanitárna pomoc, od roku 2014 kontrolujú práve šiítski rebeli. Sunnitská koalícia vedená Saudskoarabmi a podporovaná Spojenými štátmi americkými proti povstalcom vytrvalo bojuje najmä leteckými útokmi a snaží sa strategické mesto dobyť. To sa však stalo terčom najsilnejšej kritiky, pretože pri náletoch často zomierajú najmä civilisti, vrátane detí v školských laviciach, zranených v nemocniciach či ľudí na trhoch, svadbách a pohreboch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite