Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet divokých stavovcov na Zemi klesol o 60 %. Môže za to človek

.redakcia .svet

Medzi rokmi 1970 a 2014 klesol vplyvom ľudskej činnosti počet divokých stavovcov na Zemi o 60 %​​. Oznámil to Svetový fond na ochranu prírody (WWF) vo svojej správe Živá planéta. Na vine je človek.

Počet divokých stavovcov na Zemi klesol o 60 %. Môže za to človek ilustračná fotografia/Fernando Vergara/AP/SITA

bez ohľadu na morálne alebo duchovné aspekty - súčasné správanie ľudstva je neúnosné.“ 

Vyhlásila to mimovládna organizácia WWF vo svojej správe najnovšej správe s názvom Živá planéta vydanej v utorok v Londýne. Od roku 1970 do 2014 totiž populácia stavovcov, kam patria aj cicavce, ryby, vtáky, plazy a obojživelníky, klesla takmer o dve tretiny. Správa varuje, že pôdy sú vyčerpané, rozloha lesov sa zmenšuje a strata biodiverzity bude mať ďalekosiahle dôsledky pre život človeka aj ekonomiku. K hrozbám patrí aj nadmerný rybolov a nadmerné lovenie zveri.

„Ochrana prírody nezahŕňa len tigre, pandy a veľryby – zvieratá, čo sa nám páčia. Má oveľa širší záber: na planéte s nestabilnou klímou, vyčerpanými oceánmi, zamorenou pôdou a prázdnymi lesmi, na planéte pripravenej o biodiverzitu človeka zdravá a prekvitajúca budúcnosť nečaká,“ zdôraznil riaditeľ WWF Marco Lambertini.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite