Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vražda novinára a Trump

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Nebolo to tak dávno, čo komentátor New York Times Thomas Friedman chválil „saudskú jar,“ ktorú údajne spustili reformy osvieteného korunného princa Mohameda Bin Salmana. A dnes?

Vražda novinára a Trump Natália Ložeková / natalialozekova.sk

po vražde novinára Džamála Chášukdžího na saudskom konzuláte v Turecku asi ľutuje, že si nezahryzol do jazyka. Princ MBS nie je vizionársky reformátor, ale faktický vládca (kráľ Salman trpí Alzheimerovou chorobou) kleptokratického režimu, ktorý nehanebne zabíja svojich oponentov dokonca aj na pôde cudzích krajín. Nie je v tom osamotený – podobné správanie svet zažil zo strany Ruska, Číny či Vietnamu. Rozdiel je v tom, že Saudská Arábia je americkým spojencom.

Nie je jednoduché povedať, do akej miery by liberálne demokracie mali ľpieť na spojenectvách s autokraciami. Žiaľ, na Blízkom východe si človek nenavyberá. Obrat k Iránu, ktorý sa odohral za prezidentovania Baracka Obamu pod záštitou dohody o iránskom nukleárnom programe mal za následok humanitárnu katastrofu v Sýrii. I Saudmi vedená vojna v Jemene je z veľkej miery odpoveďou na iránsku rozpínavosť na Arabskom polostrove. To, samozrejme, neospravedlňuje saudské správanie sa voči jemenským civilistom, ale ukazuje to, aké ťažké je pre vonkajšiu silu, akou sú Spojené štáty, dosiahnuť udržateľnú rovnováhu medzi agresívnymi a všestranne nepríťažlivými blízkovýchodnými mocnosťami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite