Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Novinár Chášukdží bol zabitý na konzuláte, priznala Saudská Arábia

.ľuboslava Kráľová .svet

Príbehy o tom, ako novinár zomrel sa však líšia. Saudská Arábia tvrdí, že bol obeťou náhodnej bitky, Turecko z jeho smrti viní Saudskú Arábiu.

Novinár Chášukdží bol zabitý na konzuláte, priznala Saudská Arábia Hasan Jamali, File/AP Photo/SITA

novinár Džamál Chášukdží žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre denník Washington Post. Do saudskoarabského konzulátu v Istanbule vkročil 2. októbra s jasným cieľom. Išiel si tam vyzdvihnúť doklady k sobášu, ktorý plánoval so svojou tureckou snúbenicou. Z priestorov budovy už nikdy nevyšiel.

Saudská Arábia informovala verejnosť o predbežnom vyšetrovaní. Počas neho zistila, že rozhovor na konzuláte medzi novinárom Chášukdžím a osobami, ktoré sa s ním stretli, vyústili do hádky a pästného súboja, čo viedlo k jeho smrti. Nech jeho duša odpočíva v pokoji, uviedli vo vyhlásení. 

Chášukdží bol jedným z hlavných kritikov saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Ten po jeho smrti vyjadril "naliehavú potrebu" reštrukturalizovať spravodajské služby krajiny. Prokuratúra oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite