Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit bez dohody nikdy nebol pravdepodobnejší, píše pred samitom európskych lídrov Donald Tusk

.alexandra Minich .svet

V prípade brexitu ide do tuhého. Britská premiérka a európski lídri majú jednu z posledných šancí vytvoriť dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z bloku. Theresa Mayová chce na dnešnom samite s premiérmi a prezidentmi vyložiť karty na stôl.

Brexit bez dohody nikdy nebol pravdepodobnejší, píše pred samitom európskych lídrov Donald Tusk Francisco Seco/AP/SITA Donal Tusk tvrdí, že riziko odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody je vyššie, než kedykoľvek predtým.

brexitová dohoda zatiaľ stojí na írskej hranici. Ako dosiahnuť, aby na nej o pol roka nestáli aj ľudia a kamióny? Rébus, ktorý sa vyjednávači Európskej únie aj Veľkej Británie pokúšajú vyriešiť už viac ako jeden a pol roka. Cez víkend pritom z Bruselu prichádzali zákulisné správy, ktoré veštili dosiahnutie dohody. Do Belgicka v nedeľu nečakane priletel britský minister pre brexit Dominic Raab, aby sa stretol s vyjednávačom Únie Michelom Barnierom. Rokovania sa však opäť zasekli na mŕtvom bode. Času pritom už veľa nezostáva. 

Dnešný samit bude jednou z posledných možností, kde sa európski lídri môžu dohodnúť na finálnej podobe brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová by mala s kolegami diskutovať ešte pred pracovnou večerou, na ktorej potom budú otázky odchodu Spojeného kráľovstva preberať zvyšní 27 lídri osamote. O tom, že ide do tuhého, svedčí aj list predsedu Európskej rady Donalda Tuska európskym lídrom. V pozvánke na samit píše, že riziko odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody je vyššie, než kedykoľvek predtým. 

„Britská premiérka je v zložitej pozícii – euroskeptické krídlo jej vlastnej strany je proti akémukoľvek predlžovaniu prechodného obdobia.“

Rozhovory aktuálne stále blokuje otázka írskej hranice. Európska únia totiž od Britov žiada „poistku“ v prípade, že sa obe strany nestihnú do brexitu dohodnúť na colných pravidlách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite