Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Brexit bez dohody nikdy nebol pravdepodobnejší, píše pred samitom európskych lídrov Donald Tusk

.alexandra Minich .svet

V prípade brexitu ide do tuhého. Britská premiérka a európski lídri majú jednu z posledných šancí vytvoriť dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z bloku. Theresa Mayová chce na dnešnom samite s premiérmi a prezidentmi vyložiť karty na stôl.

Brexit bez dohody nikdy nebol pravdepodobnejší, píše pred samitom európskych lídrov Donald Tusk Francisco Seco/AP/SITA Donal Tusk tvrdí, že riziko odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody je vyššie, než kedykoľvek predtým.

brexitová dohoda zatiaľ stojí na írskej hranici. Ako dosiahnuť, aby na nej o pol roka nestáli aj ľudia a kamióny? Rébus, ktorý sa vyjednávači Európskej únie aj Veľkej Británie pokúšajú vyriešiť už viac ako jeden a pol roka. Cez víkend pritom z Bruselu prichádzali zákulisné správy, ktoré veštili dosiahnutie dohody. Do Belgicka v nedeľu nečakane priletel britský minister pre brexit Dominic Raab, aby sa stretol s vyjednávačom Únie Michelom Barnierom. Rokovania sa však opäť zasekli na mŕtvom bode. Času pritom už veľa nezostáva. 

Dnešný samit bude jednou z posledných možností, kde sa európski lídri môžu dohodnúť na finálnej podobe brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová by mala s kolegami diskutovať ešte pred pracovnou večerou, na ktorej potom budú otázky odchodu Spojeného kráľovstva preberať zvyšní 27 lídri osamote. O tom, že ide do tuhého, svedčí aj list predsedu Európskej rady Donalda Tuska európskym lídrom. V pozvánke na samit píše, že riziko odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody je vyššie, než kedykoľvek predtým. 

„Britská premiérka je v zložitej pozícii – euroskeptické krídlo jej vlastnej strany je proti akémukoľvek predlžovaniu prechodného obdobia.“

Rozhovory aktuálne stále blokuje otázka írskej hranice. Európska únia totiž od Britov žiada „poistku“ v prípade, že sa obe strany nestihnú do brexitu dohodnúť na colných pravidlách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite