Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Donald Trump priznal existenciu globálneho otepľovania. Menia republikáni názor?

.filip Minich .svet

Americký prezident v názore na klimatickú zmenu otočil, už to podľa neho nie je hoax. Radikálne popieranie globálneho otepľovania u republikánskych politikov a ich voličov pomaly mizne.

Donald Trump priznal existenciu globálneho otepľovania. Menia republikáni názor? Andrew Harnik/AP/SITA Donald Trump povedal, že otepľovanie nie je hoax a verí, že klíma sa naozaj mení.

prezident Trump je azda najznámejší popierač klimatickej zmeny. Problém dlhé roky pravidelne zľahčoval a zosmiešňoval. „V New Yorku sneží a mrzne, zišlo by sa nám nejaké globálne otepľovanie,“ tweetoval ešte v roku 2012. Počas predvolebnej kampane na mnohých mítingoch vtipkoval, že je mu zima a klimatickú zmenu nazval hoaxom. Zároveň sľuboval, že baníci budú opäť fárať, na čo dav jeho podporovateľov nadšene burácal. Keď potom ako prezident oznámil, že Spojené štáty odstúpia od ťažko vyrokovanej Parížskej klimatickej dohody, málokto ostal prekvapený. 

Najnovšie však Donald Trump prekvapil. V rozhovore pre televíziu CBS povedal, že otepľovanie nie je hoax a verí, že klíma sa naozaj mení. V súlade s jeho predchádzajúcimi postojmi však dodal, že nevie, či za tým stojí človek a priemerné teploty vraj môžu „veľmi dobre klesnúť“. Ako, na základe čoho a kedy, to však americký prezident nespresnil. 

„Až 80 percent voličov demokratov je presvedčených, že planéta sa zohrieva vinou ľudskej činnosti.“

Trumpov komentár prišiel menej ako týždeň po tom, ako vedci z Medzinárodného panela o zmene klímy, ktorí pracujú pod OSN, uverejnili správu, že dôsledky otepľovania budú ešte oveľa horšie, ako sa čakalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite