Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mayovej posledný tanec

.lenka Hanulová .svet

Britská premiérka Theresa May nevie veľmi tancovať. Ani s africkými deťmi na misii v Južnej Afrike, ani s konzervatívnymi kolegami, keď sa náhodou tance zvrtnú do nôty brexitu.

Mayovej posledný tanec Rui Vieira/AP Photo/SITA

napriek tomu sa za svoje tance nehanbí, na nedávnej konferencii konzervatívcov v Birminghame sa rozhodla pobaviť obecenstvo svojím robotím tancom v priamom prenose. Do pozadia pustila populárnu Dancing queen  a s úsmevom zažartovala na svoj vlastný účet. 

Rovnako hrdinsky sa na konferencii postavila aj za svoj „Chequers“ plán, navrhovanú verziu dohody s EÚ o odchode Británie. Plán, ktorý v júli prezentovala verejnosti, nemal práve pozitívny ohlas, dokonca spôsobil krízu vo vlastných konzervatívnych radoch, minister pre brexit (David Davis) aj s ministrom zahraničných vecí (Boris Johnson) takmer hneď odstúpili z funkcií. 

Pôvodné clá a regulácie produktov určených pre európsky trh (ktoré pred pár rokmi slúžili nacionalistom ako jeden z hlavných argumentov populistickej kampane proti EÚ), prepojená jurisdikcia a voľný pohyb osôb a študentov členských krajín EÚ by Britániu zase tak veľmi od EÚ neoslobodili. 

Napriek valiacej sa kritike zo všetkých strán je Theresa May schopná trpezlivo zopakovať, že jej úlohou je riešiť budúce výzvy a transformácie domácej politiky a ekonomiky, ktoré s odchodom nutne súvisia. Práve z toho dôvodu by Británia nemala myslieť prvoplánovo a odísť postupne. Bez ohľadu na to, či svojim slovám verí, alebo nie, vždy čelí kritike priamym pohľadom rovno do očí verejnosti. To, že realita sa dá ťažko nazývať odchodom z Únie, je druhá vec.  

„Vďaka Mayovej je Johnson horúcim kandidátom na post budúceho lídra strany konzervatívcov.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite