Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Expert o manévroch: Rusko hrá na nacionalistickú nôtu pre domáce publikum

.matúš Dávid .svet

Na Sibíri a Ďalekom východe sa začína vojenské cvičenie Východ 2018. Má ísť o najväčšie ruské manévre od čias Sovietskeho zväzu. Moskva tvrdí, že povolala 300-tisíc vojakov. Zapojí sa Čina aj Mongolsko. Čo je cieľom mohutného cvičenia? Ako zareaguje NATO? Odpovedá bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Expert o manévroch: Rusko hrá na nacionalistickú nôtu pre domáce publikum Russian Defense Ministry Press Service pool/AP/SITA 11. septembra 2018: Obrnené transportéry počas vojenských cvičení v regióne Chita vo východnej Sibíri.

má ruský minister obrany Sergej Šojgu pravdu, keď hovorí, že manévre Východ 2018 budú najväčším vojenským cvičením od roku 1981?

Áno, má pravdu. Ale treba jeho slová vnímať aj ako súčasť propagandy. Rusi tvrdia, že do cvičenia sa zapojí tristotisíc vojakov, ale podľa môjho názoru bude možno až deväťdesiatpäť percent z nich v stave pohotovosti, teda na základniach. Reálne cvičiť bude výrazne nižší počet vojakov. V prípade tankov si rovnako dovolím povedať, že priamo na manévroch bude iba niekoľko sto kusov techniky, zvyšok bude v pohotovosti. Rusom ide o veľký cveng, chcú ukázať, aké obrovské cvičenia robia, ale realita bude podľa mňa oveľa prozaickejšie.

vlani Rusi usporiadali veľké vojenské cvičenie Západ 2017, ktoré prebiehalo na území Ruska a v Bielorusku. Vyvolalo vtedy obavy v krajinách NATO vo východnej Európe. V čom sú aktuálne manévre iné?

Je veľký rozdiel, či Rusko cvičí na východe alebo na západe federácie. Z pohľadu NATO a z hľadiska historickej citlivosti sú manévre na západe Ruska vnímané úplne inak. Zároveň platí, že v prípade vojenských cvičení v oblasti Východného vojenského okruhu má Rusko tendenciu nafukovať počty. Naopak, v prípade západného okruhu, teda pri hraniciach s NATO, zas umelo znižujú počty vojakov a techniky, aby bolo cvičenie v súlade s predpismi OBSE a vyzeralo nevinne. Realita je však vždy iná. Pamätáme si aj na čísla z minulého roka, keď Rusi hovorili, že v rámci manévrov Západ 2017 bude cvičiť niečo vyše dvanásťtisíc vojakov, ale reálne odhady, aj na základe družicových snímok, hovorili možno až o štvornásobku. V tomto majú teda Rusi tendenciu klamať a existujú o tom jasné dôkazy.

11. septembra 2018: Ruský vojak stráži oblasť počas vojenských cvičení v regióne Chita vo východnej Sibíri.Russian Defense Ministry Press Service pool/AP/SITA11. septembra 2018: Ruský vojak stráži oblasť počas vojenských cvičení v regióne Chita vo východnej Sibíri.

na ruských manévroch sa zúčastnia aj čínski či mongolskí vojaci. Prečo Moskva posilňuje vojenskú spoluprácu s Pekingom?

To, že Rusi tentoraz zapájajú do cvičení aj Čínu a Mongolsko, je podľa mňa primárne signálom smerom k Spojeným štátom americkým. Určite by som to však nečítal tak, že vzniká spojenie medzi Ruskom a Čínou zamerané proti USA. Skôr si len Čína nechcela nechať ujsť príležitosť na to, aby vyslala nejaký signál do Spojených štátov.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite