Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alexander, Ruslan a smrť číslo 15

.filip Olšovský .svet .tvár týždňa

Štrnásť. Také bolo ešte začiatkom minulého roka číslo mŕtvych na anglickom území, ktorých smrť tajné služby pripisovali Rusku. Úlohou Alexandra Petrova a Ruslana Boširova bolo toto číslo zvýšiť. Dnes už o tom nie je pochýb.

Alexander, Ruslan a smrť číslo 15 METROPOLITAN POLICE/AP/SITA

na mená Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun si už dnes spomenie málokto. Podobne to podľa všetkého o pár mesiacov dopadne aj s Alexandrom Petrovom a Ruslanom Boširovom. Oveľa podstatnejšie, než mená agentov a vrahov (ktoré v druhom prípade podľa všetkého ani nie sú pravé), sú mená ich obetí. Tou prvou, ktorú v centre Londýna otrávili Lugovoj s Kovtunom, bol Alexander Litvinenko. Druhou a treťou Sergej Skripaľ a jeho dcéra Júlia. A hoci oba prípady ruského pokusu o vraždu na anglickom území od seba oddeľuje takmer dvanásť rokov, až na niektoré detaily sa takmer v ničom nelíšia.

Petrov s Boširovom prileteli, úplne rovnako ako Lugovoj s Kovtunom v roku 2006, na londýnske letisko Gatwick z Moskvy. Oba páry si so sebou niesli jedovatú látku – Litvinenkovi vrahovia polónium-210, Petrov s Baširovom novičok v špeciálne vyrobenej nepriepustnej parfumovej fľaštičke s nenápadným nápisom Made in France. Rozdiel bol iba v tom, kam oba páry smerovali z letiska. Zatiaľ čo prvá dvojica zabijakov si pred dvanástimi rokmi mohla dovoliť luxusný hotel v štvrti Soho, Petrov s Baširovom sa museli uspokojiť so zaprášeným hotelom City Stay na východe Londýna.

Podobne ako Lugovoj s Kovtunom, aj Petrov s Baširovom sa za svojou obeťou vybrali dvakrát. No zatiaľ čo tí prví nútene (Litvinenko sa prvýkrát nenapil z otráveneho čajníka), vrahovia Skripaľovcov postupovali aspoň v tomto bode profesionálnejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite