Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Česká vojnová reportérka o Sýrii: Ľudia zistili, že môže byť aj horšie, ako žiť pod Asadom

.matúš Dávid .svet

Sýria sa stala ihriskom veľmocí. Nejde o slobodu, ale o územia a zdroje, hovorí česká novinárka Markéta Kutilová. Vojnou zmietanú krajinu navštívila sedemkrát. Hrozí v provincii Idlib chemický útok? O čo ide Turkom, Rusom a Američanom? A prečo chcú Sýrčania radšej ďalej tolerovať Asadovu diktatúru?

Česká vojnová reportérka o Sýrii: Ľudia zistili, že môže byť aj horšie, ako žiť pod Asadom Archív Markéty Kutilovej a Lenky Klicperovej Vojna v Sýrii je najhoršie mediálne pokrytý konflikt.

mnohí novinári sa Sýrii vyhýbajú, no vy tam chodíte často. Prečo?

Za posledné tri roky som bola v Sýrii sedemkrát, vždy ako novinárka či humanitárna pracovníčka. Spolu s Lenkou Klicperovou sme o vojne v Sýrii a o boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (Daíš) písali aj nakrúcali reportáže. Raz sme boli aj na území, ktoré ovláda sýrsky prezident Baššár al-Asad, potom nám už víza nedali. Navštívili sme však iné miesta v Sýrii.

boli ste aj v provincii Idlib? Stala sa poslednou baštou teroristov a vzbúrencov proti režimu?

Do Idlibu sa nám nikdy nepodarilo dostať, aj keď sme sa o to pokúšali. Nedostali sme sa ani na územia, ktoré ovládal tzv. Islamský štát. Bolo to nemožné. Podarilo sa nám však napríklad založiť zbierku SOS Kobani na pomoc ľuďom v tomto sýrskom meste. Za peniaze sme obnovili zbombardovanú školu v dedine Dagerman pri rieke Eufrat. 

„Erdogan má veľmi expanzívne chúťky, snaží sa rozšíriť hranice Turecka.“

na provinciu Idlib som sa pýtal preto, že sa tam schyľuje k mohutnej ofenzíve...

Je to vidiecka oblasť na severozápade Sýrie a už od začiatku konfliktu sa sem postupne presúvali opozičné sily. Vojna sa začala ako revolúcia, povstanie sýrskeho ľudu proti diktatúre prezidenta Baššára al-Asada, lenže v priebehu tých siedmich rokov sa z boja za slobodu a demokraciu stala vojna mocností. Tzv. ozbrojená sýrska opozícia, ktorú tvorila najmä Slobodná sýrska armáda, už dnes de facto neexistuje a v opozícii prevládli džihádistické skupiny.

stal sa Idlib „hniezdom teroristov“, ako to tvrdí Rusko?

Stal sa najväčšou základňou sunnitských radikálnych skupín, ktoré sa riadia saláfizmom a vedie ich al-Káida. V súčasnosti Idlib ovláda práve al-Káida a odnož Front an-Nusra, sú s nimi mnohí zahraniční bojovníci. Ale figurujú tam aj ďalšie sunnitské džihádistické skupiny. A potom je tam ešte niekoľko umiernenejších skupín.

Vojna sa začala ako revolúcia, lenže v priebehu tých siedmich rokov sa z nej stala vojna mocností.Archív Markéty Kutilovej a Lenky KlicperovejVojna sa začala ako revolúcia, lenže v priebehu tých siedmich rokov sa z nej stala vojna mocností.

prečo chce Baššár al-Asad dobyť provinciu Idlib?

Je to prakticky posledná časť Sýrie, ktorú ešte nemá pod kontrolou, ak samozrejme neberieme do úvahy oblasť kontrolovanú Kurdmi a USA. Asad nechal do oblasti Idlibu pozvážať bojovníkov, džihádistov z ostatných častí Sýrie, napríklad z Homsu či Aleppa. Presunuli ich tam aj s rodinami. Preto je teraz v Idlibe taká veľká koncentrácia džihádistických skupín. Podľa údajov Organizácie spojených národov (OSN) je tam teraz asi dvanásťtisíc teroristov iba z al-Káidy, a to nepočítame tie ďalšie islamistické skupiny.

spomenuli ste rodiny islamistov, teda ženy a deti. Koľko je v Idlibe civilistov a čo im hrozí?

Nikto presne nevie, koľko je v Idlibe civilistov. Odhady hovoria o jednom, dvoch či dokonca troch miliónoch. Môj osobný odhad je niečo cez milión civilistov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite