Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pri atentáte zahynul vodca proruských separatistov v ukrajinskom Donecku

.redakcia .svet

Alexander Zacharčenko zahynul pri výbuchu v reštaurácii. Podozrivé osoby už zadržali. Vedenie Doneckej ľudovej republiky aj Rusko obviňujú z útoku ukrajinskú stranu.

Pri atentáte zahynul vodca proruských separatistov v ukrajinskom Donecku Sergei Grits/AP/SITA 11. august 2014, Doneck: Líder proruských separatistov Alexander Zacharčenko počas tlačovej konferencie.

najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexander Zacharčenko zahynul v piatok pri výbuchu v meste Doneck. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj v miestnych bezpečnostných orgánoch. Správu o jeho smrti už potvrdilo aj vedenie DĽR. 

K výbuchu v reštaurácii Separ došlo vo chvíli, keď sa tam nachádzal Zacharčenko. „V dôsledku toho bol smrteľne zranený,“ dodal zdroj. Podľa agentúry Interfax utrpel pri výbuchu zranenia aj minister financií DĽR Alexandr Timofejev.  Reštaurácia sa nachádza v Puškinovej ulici okolo 200 metrov od jeho bydliska.

Zdroj zo silových štruktúr DĽR pre Interfax uviedol, že zadržali niekoľko podozrivých osôb, „ukrajinských diverzantov a na nich napojené osoby“. Predseda Najvyššej rady DĽR Denis Pušilin vyjadril presvedčenie, že vraždu Zacharčenka zorganizoval Kyjev. „Doneck pomstí tento zločin,“ vyhlásil Pušilin. Takisto aj ruská hovorkyňa diplomacie Marija Zacharovová obvinila z útoku Ukrajinu. „Zacharčenko bol zabitý pri teroristickom útoku v Donecku. Existujú dôvody domnievať sa, že za jeho zavraždením je režim v Kyjeve, ktorý už použil podobné prostriedky na odstránenie nežiaducich ľudí, majúcich nesúhlasné názory,“ uviedla Zacharovová.

Po zmene režimu na Ukrajine na jar 2014 Zacharčenko vstúpil do radov separatistov a už 16. apríla sa zúčastnil útoku na budovu doneckej radnice. Dňa 8. augusta 2014 Najvyššia rada DĽR schválila Zacharčenka za predsedu rady ministrov, pričom nahradil na tejto pozícii Alexandra Borodaja.  Dňa 2. novembra 2014 bol Zacharčenko zvolený za lídra DĽR. Prísahu zložil 4. novembra 2014. Voľby najvyšších predstaviteľov a poslancov parlamentov DĽR, ako aj samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), označil Kyjev za „frašku“ a Západ ich takisto neuznal.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite