Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský režisér Sencov ukončil hladovku

.matúš Dávid .svet

Filmár Oleg Sencov, ktorý je väznený v Rusku, dnešným dňom skončil so svojou protestnou hladovkou. Pripomeňme si, proti čomu bojuje.

Ukrajinský režisér Sencov ukončil hladovku ap/sita Oleg Sencov hladoval viac ako tri mesiace.

rodák zo Simferopoľa mal pred sebou sľubnú kariéru filmára. V deväťdesiatych rokoch študoval ekonómiu, ktorú neskôr vymenil za kurzy réžie a scenáristiky. Nakrútil pár krátkych filmov, no ozajstnou vstupenkou do klubu umelcov sa pre Olega Sencova stal až jeho celovečerný debut Hráč (Gámer, 2011). So snímkou o mladom vicemajstrovi sveta v hraní počítačových hier precestoval niekoľko filmových festivalov a zozbieral prvé ocenenia. Medzitým začal nakrúcať ďalší film, snímku s názvom Nosorožec. Kriminálnu drámu však už dokončiť nestihol.

Do vlasti mu vtrhli neoznačení vojaci a začali mu okupovať domov. Po niekoľkých týždňoch Moskva deklarovala úplnú vojenskú kontrolu nad ukrajinským polostrovom Krym. Oleg Sencov, ukrajinský vlastenec, sa stal hlasným odporcom pripojenia Krymu k Ruskej federácii. Na jar roku 2014 sa pravidelne zúčastňoval na demonštráciách, protestoval proti anexii a pomáhal ukrajinským vojakom.          

„V snahe zachrániť život jedného človeka musí slobodný a demokratický Západ urobiť viac, než sa len prizerať.“     

„Sencov bol už vtedy známy nielen ako nádejný filmár, ale aj pre svoje jasné spoločenské a politické postoje. Odmietol vnútené ruské občianstvo a otvorene podporoval myšlienku jednotnej Ukrajiny. Nebol to žiadny terorista, iba sa názorovo postavil proti anexii,“ opisuje ukrajinského filmára a aktivistu slovenský politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Oleg Sencov bol inteligentný a medzi ľuďmi známy. To podľa všetkého prispelo k tomu, že sa Rusi rozhodli z jeho zatknutia vyrobiť exemplárny a odstrašujúci príklad pre všetkých ostatných potenciálnych odporcov ruskej politiky na Kryme.                                    

Agenti Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB) zatkli Sencova spolu s ďalšími aktivistami v máji 2014, a to pre pre obvinenia z prípravy teroristických útokov. „Dnes je z neho najznámejší ukrajinský väzeň v Rusku, a to z rovnakého dôvodu, pre ktorý z neho vyšetrovatelia FSB urobili šéfa údajnej teroristickej organizácie. Pretože bol charizmatický a relatívne známy. Chceli ukázať, akou bol nebezpečnou hrozbou. Lenže rovnaké Sencovove vlastnosti teraz robia Rusom ťažkú hlavu,“ vysvetľuje .týždňu český novinár a redaktor Hospodářskych novin Ondřej Soukup.

Ukrajina: Aktivista upravuje plagát na podporu Olega Sencova.Efrem Lukatsky/AP/SITAUkrajina: Aktivista upravuje plagát na podporu Olega Sencova.

za mrežami ďaleko od Krymu

Proces s Olegom Sencovom, ktorý medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) považuje za paródiu na spravodlivosť a už dávnejšie ho označila za nespravodlivý a „stalinistický“, vyvolal vo svete vlnu rozhorčenia a protestov. Podľa vyšetrovateľov stál Ukrajinec za útokmi na krymskú kanceláriu kremeľskej vládnej strany Jednotné Rusko a pobočku organizácie Ruské spoločenstvo Krymu. Obžaloba tiež tvrdila, že bol členom ukrajinského nacionalistického hnutia Pravý sektor, ktoré je v Rusku zakázané. Ruský vojenský súd Sencova koncom augusta 2015 odsúdil za terorizmus na dvadsať rokov väzenia. Ďalší traja ukrajinskí aktivisti, Olexandr Kolčenko, Oleksij Čirnij a Hennadij Afanasjev, dostali výrazne menšie tresty, a to desať, respektíve sedem rokov väzenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite