Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľskú ústavu už bránia aj sochy slávnych. Varšava výhrady Bruselu naďalej ignoruje

.matúš Dávid .svet

Už niekoľko dní ktosi v Poľsku „oblieka“ sochy slávnych rodákov a pamätníky do tričiek s nápisom Konstytucja, čo v preklade znamená ústava. Aktivisti tak protestujú proti kontroverznej reforme súdov v réžii vládnej strany Právo a spravodlivosť. Európska únia medzitým vystupňovala tlak na Varšavu.

Poľskú ústavu už bránia aj sochy slávnych. Varšava výhrady Bruselu naďalej ignoruje Koláž/Twitter KOD Aktivisti začali pred niekoľkými dňami odievať sochy či pamätníky v Poľsku do bielych tričiek s nápisom Konstytucja.

na sochách slávneho poľského astronóma Mikuláša Kopernika, hudobného skladateľa a virtuóza Fryderyka Chopina, poľského kráľa Jána III. Sobieskeho, boha mora Neptúna v Gdansku či varšavskej morskej panny Syrenky mohli obyvatelia aj turisti v Poľsku v uplynulých dňoch spozorovať netradičnú formu protestu.

Aktivisti, prevažne z poľského Výboru na obranu demokracie (KOD), ale aj ďalší stúpenci tejto organizácie, totiž začali pred niekoľkými dňami odievať sochy či pamätníky v Poľsku do bielych tričiek s nápisom Konstytucja, teda ústava. Fotografie takto „odetých sôch“ ihneď zaplnili internet a stali sa predmetom búrlivých diskusií. A to nielen na sociálnych sieťach, ale aj v tradičných médiách. Kontroverzná aktivita nenechala chladných ani niektorých politikov. Čo chcú protestujúci dosiahnuť?

všetko pre záchranu nezávislých súdov

Ide o súčasť novej protestnej kampane, ktorá obviňuje súčasnú poľskú vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) z podkopávania právneho štátu a faktickej likvidácie nezávislosti súdov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite