Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kňazi v americkom štáte Pensylvánia zneužili viac ako tisíc detí. Väčšina obetí sa už spravodlivosti nedočká

.frédérique Hazéová .svet

Katolícka cirkev v Pensylvánii namiesto detských obetí chránila násilníkov.

Kňazi v americkom štáte Pensylvánia zneužili viac ako tisíc detí. Väčšina obetí sa už spravodlivosti nedočká Matt Rourke/AP Photo/SITA Správa odhaľuje, že biskupi a lídri rímskokatolickej cirkvi počas obdobia 70 rokov v Pensylvánii ututlávali hrozné činy.

my, členovia veľkej poroty, potrebujeme, aby ste to počuli.“ Týmito slovami sa začína 1 356-stranová správa, ktorá odhaľuje desivé činy katolíckej cirkvi. 

A pokračuje ďalej: „Vieme, že niektorí z vás už o tom čo-to počuli. O sexuálnom zneužívaní detí v katolíckej cirkvi tu už boli správy. Ale nikdy nie v takomto meradle. Pre mnohých z nás sa tie skoršie prípady stali niekde inde, niekde ďaleko. Teraz vieme pravdu: stalo sa to všade.“

cirkev nechránila bezbranných, ale tých, čo im ubližovali

Vyšetrovanie, ktoré prebiehalo v šiestich z ôsmich diecéz amerického štátu Pensylvánia a trvalo dva roky, je doteraz najrozsiahlejším svojho druhu. V Spojených štátoch zatiaľ žiadna vládna organizácia nevykonala taký rozsiahly prieskum sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite