Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto zabudol na Portoriko? Pre hurikán tam ľudia umierali niekoľko mesiacov

.matúš Dávid .svet

Podľa doterajších oficiálnych údajov zabil vlaňajší hurikán Maria na karibskom ostrove Portoriko 64 ľudí. Takmer po roku portorická vláda poslala americkému Kongresu list s oveľa tragickejšou bilanciou – 1 427 obetí. Ako je to možné?

Kto zabudol na Portoriko? Pre hurikán tam ľudia umierali niekoľko mesiacov Ramon Espinosa/AP Photo/SITA Portoriko 9. október 2017: Živel zdemoloval stovky domov a prerušil dodávky elektriny na celom ostrove, kde žije zhruba tri a pol milióna ľudí.

september 2017. K brehom Portorika, ostrova, ktorý je politicky nezačleneným územím USA, sa blíži mohutný hurikán štvrtej kategórie. Silný vietor rozbíja okná, vzduchom lietajú strechy, metropola San Juan je pod vodou. Po niekoľkých hodinách portorické úrady hlásia prvé obete na životoch. Na ďalší deň už počítajú škody v miliardách dolárov. 

Živel zdemoloval stovky domov a prerušil dodávky elektriny na celom ostrove, kde žije približne tri a pol milióna ľudí. Štvrtina obyvateľov stratila na niekoľko dní prístup k pitnej vode, začali sa míňať zásoby potravín aj palív. Pre časté prípady rabovania portorický guvernér vyhlasuje zákaz nočného vychádzania. Americký prezident Donald Trump zase po pár dňoch vyhlásil na Portoriku stav ohrozenia, čo malo tamojšej samospráve umožniť čerpanie financií z federálnych fondov a uľahčiť likvidáciu následkov katastrofy. Lenže oveľa potrebnejšia urgentná pomoc začala viaznuť a na šéfa Bieleho domu sa od ostrovanov z amerického zámorského územia začala valiť vlna kritiky.

„Ako sa k aktuálnemu závratnému číslu dopracovali portorickí úradníci?“

trump pochybenie odmietol

„Zomierame a vy nás zabíjate neschopnosťou. Prosím, zachráňte nás pred umieraním,“ odkázala do Washingtonu koncom septembra minulého roka starostka portorického hlavného mesta San Juan Carmen Yulín Cruzová. Kritizovala americkú administratívu za obmedzenú humanitárnu pomoc, ktorá na ostrov prúdila veľmi pomaly. Tisíckam ľudí totiž aj týždeň po vyčíňaní hurikánu Maria chýbali pitná voda, lieky či iné potreby nevyhnutné pre život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite