Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podcenená žena

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Theresa May je najmenej docenená politička súčasnosti. Hlúposť, poviete si. Veď čo to bol za nápad s predčasnými voľbami, ktoré zničili konzervatívnu väčšinu v britskom parlamente?

Podcenená žena Matt Dunham, Pool/AP/SITA

mayovej plán brexitu sa nepáči doslova nikomu – euroskeptikom ani „remainerom“. Ani vychádzať s Donaldom Trumpom sa na rozdiel od Macrona či najnovšie aj Junckera nikdy nenaučila. Zavše sa možno dá s Mayovou súcitiť, no málokto na jej líderstvo hľadí s nadšením. Jej talent však vynikne, ak si uvedomíme, akú silnú hru dokáže hrať s mimoriadne slabými kartami, ktoré dostala v roku 2016. 

Predpovedí o jej politickom konci bolo neúrekom. Doposiaľ však Theresa May dokázala úspešne čeliť jednej kríze za druhou a zanecháva za sebou len také kompromisy, ktoré síce nikoho výrazne netešia, ale väčšina s nimi dokáže žiť. A nejde o nič zanedbateľné. To, čo sľúbili v roku 2016 zástanci brexitu britským voličom, bolo nemožné. Ak dnes „sen o brexite zomiera,“ ako to melodramaticky napísal v rezignačnom liste Boris Johnson, je to znak toho, že sa v krajine aj vďaka Mayovej zobúdza zmysel pre realitu.

Pre EÚ je zatiaľ neprijateľné, aby sa Veľká Británia tešila z výhod spoločného trhu bez toho, aby aplikovala európske pravidlá a akceptovala slobodný pohyb osôb. Iste, pri iných krajinách dokázal Brusel rozličné aspekty politickej a ekonomickej integrácie oddeliť. Išlo však o krajiny, ktoré sa usilovali k EÚ priblížiť. Je to zrozumiteľný postoj, ktorý sa len tak nezmení. 

„Jej talent však vynikne, ak si uvedomíme, akú silnú hru dokáže hrať s mimoriadne slabými kartami, ktoré dostala v roku 2016.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite