Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nesvätá aliancia

.peter Zajac .svet .komentár týždňa

Viktor Orbán pokladá Maďarsko za avantgardu a seba za predvoj zápasu s liberálnou demokraciou. Oznámil to svetu v prejave na letnej univerzite Maďarov v rumunskom Băile Tușnad  – a nemali by sme ho brať na ľahkú váhu. 

Nesvätá aliancia Natália Ložeková / natalialozekova.sk

skúsme si odčítať, čo vlastne povedal muž historizujúcich politických metafor Viktor Orbán. V prvom rade oznámil svetu koniec storočného obdobia samoty Maďarov. Ide pravdaže o metaforu z názvu kolumbijského románu Gabriela Garcíu Márqueza Sto rokov samoty. Za ňou sa však neskrýva Macondo a príbeh siedmich generácií rodiny Buendíovcov, ani zápas medzi macondským liberalizmom a konzervativizmom, ale geopolitická metafora strednej Európy a Karpatskej kotliny ako synonyma Veľkého Maďarska. 

Sto rokov samoty od konca prvej svetovej vojny, Trianonu a Uhorska sa v Orbánových ústach mení na víziu spoločnej obnovy strednej Európy v akejsi modernej verzii Rakúsko-Uhorska ako spojenectva Maďarska, Poľska, Česka, Slovenska, a už aj Rakúska. To všetko v mene prepojenia diaľnic a energetických sietí, spoločnej vysokorýchlostnej železnice, ale v prvom rade zosúladenia obrannej politiky a rozvoja ozbrojených síl.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite