Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trump naletel Putinovi, jeden druhého svorne podržali. Ako hodnotia historickú schôdzku experti na zahraničnú politiku?

.matúš Dávid .svet

V Helsinkách po vyše dvojhodinovom rokovaní medzi štyrmi očami a spoločnom obede predstúpili pred novinárov prezidenti Ruskej federácie a Spojených štátov amerických. Na ničom konkrétnom sa nedohodli. Konfrontácia išla bokom, chcú začať novú éru vzťahov. Kto teda stretnutím vo Fínsku získal viac?

Trump naletel Putinovi, jeden druhého svorne podržali. Ako hodnotia historickú schôdzku experti na zahraničnú politiku? Alexander Zemlianichenko/AP/SITA

michael Romancov, politický geograf z Metropolitní univerzity Praha

Americký prezident Donald Trump nedokázal zužitkovať výhodu, ktorá vyplývala zo skutočnosti, že len vďaka jeho súhlasu sa schôdzka uskutočnila, pretože Rusi ju chceli už dávno. Donald Trump síce dokázal odraziť (tradičný) Putinov trik s oneskoreným príchodom na rokovanie, keď prišiel ako druhý (a teda zdanlivo dôležitejší), ale zdá sa, že ďalej už ťahal za kratší koniec lana. Namiesto „America first“ totiž na tlačovej konferencii súhlasil s Putinovou tézou o riešení spoločných problémov. Väčšina z problémov, ktoré boli označené ako spoločné, však pre Rusko v skutočnosti žiadny problém nepredstavujú. Rokovanie o jadrovom odzbrojení, boj proti medzinárodnému terorizmu či ochrana životného prostredia, to všetko sú témy, o ktorých Vladimir Putin hovorí už dlho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite