Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump, EÚ a bod zlomu

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

NATO svoj samit ako-tak zvládlo. Napriek Trumpovmu grobianstvu a tvrdeniam, že spojenci musia na obranu míňať 4, a nie 2 percentá HDP, bolo záverečné vyhlásenie lídrov prekvapivo upokojujúce.

Trump, EÚ a bod zlomu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

aliancia je pripravená brániť svojich členov, je odhodlaná tvrdo postupovať proti ruskej agresii a podporuje ukrajinskú, gruzínsku i moldavskú suverenitu. Fajn. Uspokojenie však nie je namieste. Trump stihol o niekoľko hodín dourážať Theresu May, ktorá vraj nepočúvala jeho rady ohľadom brexitu – a v pondelok sa v Helsinkách stretáva s Vladimírom Putinom. Čo sa tam udeje? 

No ak sa aj na fínskom samite nestane nič, transatlantické vzťahy sa hýbu zlým smerom. Dôvody sú dlhodobé a štrukturálne: klesajúci záujem americkej verejnosti o európsku bezpečnosť, neochota Európy investovať do svojej bezpečnosti a tiež rastúce rozdiely v pohľade na strategické výzvy medzi Washingtonom a európskymi vládami. 

Minulý týždeň ukázal, že sa Trump na vzťahy s Európou pozerá nielen transakčne, ale že ich vidí len ako nástroje v bizarnej reality šou, v ktorej je umelo vyprovokovaná dráma – napríklad pre európske výdavky na obranu – bez akejkoľvek logiky striedaná uisteniami o najvyššej forme partnerstva. Nech sú však dôvody na napätie v transatlantických vzťahoch akékoľvek, Európania musia namiesto spoliehania sa na to, že sa pod vrstvou trumpovského chaosu podarí zachovať status quo, zmeniť svoje správanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite