Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boris je preč. Koľko vydrží Jeremy?

.filip Olšovský .svet .tvár týždňa

Brexit sa blíži, ministri odstupujú a vyznať sa v britskej politike je z týždňa na týždeň ťažšie. Čo sa to v ostrovnej krajine deje a čo je zač nový minister zahraničia, ktorý minulý týždeň nahradil Borisa Johnsona?

Boris je preč. Koľko vydrží Jeremy? PETE MACLAINE/POLARIS/PROFIMEDIA

keď sme boli pred vyše mesiacom v Anglicku, reč sa z času na čas, ako inak, skĺzla aj na brexit. Jeden moment bol úplne šokujúci. Ten, keď nám členka britského parlamentu za jeden z okrskov na severe Sheffieldu otvorene povedala, že možno žiadny brexit nebude. Pre istotu sme sa uistili, či len nezáväzne nežartuje. Nie, myslela to úplne vážne a hovorila o možnej koalícii, ktorá by už konečne mohla to trápenie ukončiť.

Lenže toto – vznikajúca tichá koalícia medzi niektorými labouristami a konzervatívcami, ktorí sú proti odchodu z EÚ – je iba polovica obrazu dnešnej Británie. Existuje aj jej protistrana, takzvaná koalícia chaosu, ktorú pre zmenu tvoria iní labouristi spolu so zástancami tvrdého brexitu. Nuž a niekde medzi nimi sa dnes nachádza premiérka Theresa May. Čím ďalej, tým viac si uvedomujúca, že to takto ďalej dlho nepôjde.

Do brexitu zostáva osem mesiacov, rokovania o jeho podobe sa mali uzavrieť do decembra. Cieľ sa však nepribližuje a oba krajné tábory získavajú na sile. Je to pochopiteľné. Pozícia britskej vlády vo vyjednávaniach s Úniou je slabá a očakávania príliš rôznorodé. Prvá skupina si pod brexitom predstavuje jemnú korekciu súčasného stavu a oklieštenie byrokracie, druhá úplný odchod zo spoločných trhov. A Theresa May? Uväznená v čoraz užšej štrbinke medzi dvoma tábormi, iba dookola opakuje, že brexit znamená brexit a v tichosti si kreslí možné scenáre, ktoré sa hneď po zverejnení stretnú s búrkou nevôle.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite