Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Maltský poslanec Mintoff: Mám strach

.matúš Dávid .svet

Ivan Grech Mintoff je konzervatívny politik a predseda strany Alleanza Bidla, ktorá je členskou stranou Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM). Pred dvoma rokmi upozornil na údajné kšefty s vízami, ktoré mali predstavitelia maltskej vlády predávať v Líbyi.

kedy ste prvýkrát upozornili na to, že maltská vláda zrejme v rokoch 2013 a 2014 predala do Líbye až 88-tisíc schengenských víz?

V roku 2016 som mal vlastnú televíznu reláciu Exodus. Tam som najskôr poukázal na to, že maltské veľvyslanectvo v Tripolise vydávalo za deň nezvyčajne veľa víz a malo by sa to preskúmať. Po odvysielaní relácie ma kontaktoval jeden Líbyjčan a povedal, že vie o obrovskom podvode. Ukázal mi veľa dokumentov, spomenul aj nejaké mená. Overil som to a ukázalo sa, že išlo o dôveryhodné informácie.

takže ste mu od začiatku verili?

Najskôr som si myslel, že klame. To, čo som počul, bolo až príliš neuveriteľné. No potom mi jeho príbeh potvrdili viaceré spoľahlivé líbyjské zdroje. Navyše, objavili sa prvé hrozby. Vtedy som si uvedomil, že celý prípad bude asi reálny.

stihli ste svedectvo tohto svedka odvysielať?

Opýtal som sa ho, či by bol ochotný prísť do televízie a zopakovať všetko aj verejne. Súhlasil. No len čo sme zverejnili pozvánku na reláciu a informovali o hosťovi, začali sa diať strašné veci. Svedka z Líbye zastrašovali, reláciu zrušili a ponúkali mi pre zmenu prácu priamo vo vláde. Mal som povedať svoju cenu za mlčanie. Následne začali zastrašovať aj mňa.

kto vás ešte upozornil na údajné kupčenie so schengenskými vízami?

Rozprával som sa s viacerými orgánmi, členmi milícií a rozličnými frakciami v Líbyi a potvrdili mi to isté. Konkrétni ľudia vraj od nich pýtali peniaze za víza. Keď nesúhlasili, ubližovali im. Dokonca generáli či osoby z prostredia líbyjskej vlády mi povedali, že sú ochotní prísť svedčiť. Niektorí ma požiadali, aby som zaznamenal ich výpovede a predložil ich na súde v ich mene.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite