Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako veľmi vo Varšave kríva demokracia? Odpovedajú experti na poľskú politiku

.matúš Dávid .svet

V Poľsku odvolali šéfku najvyššieho súdu. Čo sa to zase deje?

Ako veľmi vo Varšave kríva demokracia? Odpovedajú experti na poľskú politiku Czarek Sokolows/SITA/AP Photo/

šéfku poľského najvyššieho súdu Małgorzatu Gersdorfovú posiela vláda aj prezident na základe sporného zákona do dôchodku. Ona  však chce ďalej brániť nezávislosť súdov. Ústava je na jej strane. Čo sa to v Poľsku zase deje? Kontroverzné zmeny komentujú ústavný právnik, analytici a novinári.

triler o boľševických metódach

Pre poľskú vládnu stranu Právo a spravodlivosť ide o „skoncovanie s komunizmom“. Je to však len pekný názov pre čistky v médiách, na úradoch a súdoch, a to s cieľom ovládnuť konkrétne inštitúcie, dosadiť tam vlastných ľudí a legálnym spôsobom sa zabetónovať pri moci. 

Spravidla sa to deje formou zákona, navrhnutého a schváleného počas dvoch dní, alebo cestou polnočného menovania sudcov či formou nepublikovania nepohodlných nálezov (teraz už ovládnutého) poľského ústavného súdu. 

„Nepriateľom číslo jeden sa stala žena, ktorá bola v roku 1980 aktívna v hnutí Solidarita.“

O Najvyššom súde sa teraz v poľských médiách hovorí ako o „poslednej bašte ústavnosti“. Vláda sa chce, okrem ďalších kontroverzných zmien, primárne zbaviť nepohodlnej prvej predsedníčky súdu Małgorzaty Gersdorfovej a špeciálnym zákonom ju posiela do penzie. Ústava jej však vymedzuje jasné funkčné obdobie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite