Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britskí euroskeptici a suverenita

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Pre mnohých britských konzervatívcov je odchod z EÚ otázkou národnej zvrchovanosti. O to bizarnejšie vyznievajú snahy vyňať otázku samotného odchodu spod akejkoľvek parlamentnej kontroly.

Britskí euroskeptici a suverenita Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zdrojom suverenity je v britskom systéme parlament. Iste, niektorí tvrdia, že medzinárodné dohody sú predmetom kráľovskej výsady, ktorá dáva exekutíve v rôznych oblastiach vrátane zahraničnej politiky právomoc konať samostatne. Najvyšší súd Spojeného kráľovstva však v januári minulého roka rozhodol, že samotné spustenie článku 50 si vyžaduje parlamentný súhlas. Bolo by zvláštne,  ak by si dohoda, ktorú dosiahnu vyjednávači David Davis a Michel Barnier, tento súhlas nevyžadovala, napriek tomu, že bude mať nedozerné následky pre domácu politiku, ktorá je vecou parlamentného rozhodovania.

Minulotýždňové hlasovanie v Dolnej snemovni o pozmeňovacích návrhoch Snemovne lordov k zákonu o odchode z EÚ prinieslo drobné víťazstvo pre tých, ktorí žiadajú viac parlamentnej kontroly. Ak sa do 30. novembra nedosiahne s Bruselom dohoda, premiérka sľúbila, že parlament bude môcť rozhodnúť o ďalšom postupe. Keďže pre odchod z Únie skokovitým spôsobom neexistuje dostatočná podpora, sľub naznačuje, že ku kompromisu s Bruselom príde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite