Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Schyľuje sa k búrke – sme pripravení?

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Na okrúhlom stole o transatlantických vzťahoch nás vysoko postavený predstaviteľ EÚ uisťoval: „Nikdy nepodceňujte odhodlanie Európanov udržať EÚ pokope.“ Zvláštna výzva.

Schyľuje sa k búrke – sme pripravení? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ak svet Washingtonu toto odhodlanie podcení, nič sa nestane. No ak ho európski lídri precenia, následky môžu byť nedozierne. Minuloročné víťazstvo Emmanuela Macrona v mnohých vzbudilo dojem, že problémy zmizli. Populisti boli porazení, Európska centrálna banka nemusela hasiť požiare na dlhopisových trhoch, prúd utečencov bol zastavený a nijaká krajina sa už nepohrávala s nápadom vyskúšať napodobniť brexit. Dnes je však situácia iná. Politická kríza v Taliansku vyvoláva chaos na finančných trhoch, ktorý sa môže ľahko pretaviť do globálnej krízy. Spojené štáty pritvrdzujú v obchodných vyjednávaniach s Čínou a na EÚ v piatok uvalili neodôvodnené a ekonomicky deštruktívne clá. Výsledná obchodná vojna môže ľahko ukončiť krehkú európsku hospodársku expanziu.

Na ďalšiu krízu pritom nie sme pripravení. Namiesto toho, aby bol v Európe dobrý čas využitý na hlboké reformy, talianska zadlženosť je dnes na úrovni 130 percent HDP a grécka je blízko 180 percentám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite