Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo nového, Ukrajina?

.karel Hirman .svet

Boje pokračujú, korupcia sa neznižuje, ekonomika rastie slabo, emigrácia ľudí za lepšou mzdou a životom do Európy pokračuje. Aj takto stereotypne vnímajú Slováci Ukrajinu. Ale pozor, ten obrázok je pestrejší.

Čo nového, Ukrajina? GENYA SAVILOV/AFP/PROFIMEDIA 18. marec 2018 Kyjev, Ukrajina: Protest proti Vladimírovi Putinovi a Petrovi Porošenkovi. Putin podľa analytikov získal Krym, ale stratil Ukrajinu.

žiaľ, zaznamenať odtienky ukrajinskej reality je zo Slovenska takmer nemožné. Aj preto, že slovenské médiá informujú o našom východnom susedovi málo, skreslene, ba až klamlivo. Zvlášť, ak preberajú dezinformačné správy zámerne šírené ruskými agentúrami. 

Veď si predstavte, ako by vyzeral v Nemecku obrázok o dianí v Československu po 21.auguste 1968, ak by nemecké médiá čerpali správy len z Moskvy a ruskej štátnej agentúry TASS! To by si západní Nemci mysleli, že do Československa sa chystalo vtrhnúť NATO a že v Prahe a Bratislave sa vzmáhali profašistické sily. Lebo takto zdôvodňovala okupáciu Československa vtedajšia moskovská propaganda. A podobný propagandistický scenár, tentoraz voči Ukrajine, funguje v Moskve dnes. Je hanbou časti slovenskej žurnalistiky, vrátane verejnoprávnej TASR či RTVS, že na túto špinavú hru opakovane naletia – aj preto, že v Kyjeve nepôsobí žiadny stály dopisovateľ.

príďte sa poučiť

Takže ako to u nášho východného suseda ozaj vyzerá? Jedno je jasné: po protestoch na kyjevskom Majdane a ruskej invázii na Krym a Donbas sa definitívne vytvoril ukrajinský národ ako štátotvorná entita. Najlepší slovenský expert na postsovietsky priestor Alexander Duleba má pravdu, keď tvrdí, že Vladimir Putin získal Krym, ale stratil Ukrajinu. Môžeme dodať, že Putin, paradoxne, svojou agresiou prispel k formovaniu ukrajinskej identity. Podstatné je, že táto identita je všeobecným javom a už nerozdeľuje krajinu. Aj občania východných a juhovýchodných regiónov, i keď sú v nemalej miere ruskojazyční, sa už dnes cítia občanmi Ukrajiny. Aj preto Putinova invázia nemala silu zasiahnuť hlbšie, lebo ju obyčajní Ukrajinci nevnímajú ako „priateľskú pomoc“. Druhá vec je, že pretrváva nedôvera v centrálnu moc v Kyjeve, ale to platí nielen o východe, ale aj o západe krajiny.

A jasné je aj to, že až po Majdane sa na Ukrajine začali robiť zásadné štrukturálne reformy. Od vyhlásenia nezávislosti, teda od roku 1991, tu totiž vznikla chaotická zmes starej sovietskej ekonomiky a divokého oligarchického kapitalizmu. Keď sa ZSSR rozpadol, Ukrajina bola jeho najvyspelejšou časťou (ak nerátame Pobaltie). Ako však vyjedala sovietsku podstatu, tvorba nových aktív a pravidiel bola potemkiádou bez pevného právneho, finančného a sociálneho základu. Ak chcete vidieť, kam by Slovensko dospelo, ak by si nechalo Mečiara, neurobilo hlboké reformy a nevstúpilo do EÚ a NATO, príďte sa pozrieť na Ukrajinu. A takisto príďte, ak chcete vidieť, kam Slovensko svojou arogantnou, skorumpovanou a proputinovskou politikou vedie tandem Smer-SNS.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite