Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vlastný a nevlastný antisemitizmus

.peter Zajac .svet .komentár týždňa

Zbyněk Petráček je rešpektovaný zahraničnopolitický komentátor Lidových novín. Posledne sa opakovane vyjadroval o antisemitizme v Nemecku. A boli to zvláštne vyjadrenia.

Vlastný a nevlastný antisemitizmus Natália Ložeková / natalialozekova.sk

petráček sa napríklad pýta, odkiaľ sa berie dnešná vlna antisemitizmu v západnej Európe a odpovedá so suverénnou ľahkosťou, že je dôsledkom moslimskej imigrácie. 

Ale pozor. V Nemecku sa diskutuje o antisemitizme vášnivo. Vždy sa však spomínajú jeho štyri zdroje. Prvým je ľavicový nemecký radikalizmus, spojený s pouličnými kraválmi, podpaľačstvom, devastáciou verejných budov, obchodov a obydlí, ako minulý rok v Hamburgu. 

Druhým je pravicový radikalizmus, ktorý sa už dnes v Nemecku nespája len s  neonacistami starého strihu, ale aj s parlamentnou AfD. Tá dnes nie je populistickou stranou, ako sa verbálne jej činnosť často zmäkčuje. Antisemitské reči v nej nie sú okrajovým javom, ale rešpektovanou súčasťou jej rétorického mainstreamu. AfD sa stala v súčasnom Nemecku akýmsi uvoľňovačom a urýchľovačom nemeckého antisemitizmu a túto zodpovednosť z nej nikto nesníme. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite