Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo si Babiš pálil prsty?

.tomáš Němeček .svet .český týždeň Tomáša Němečka

V tomto stĺpčeku nebýva zvykom chváliť Andreja Babiša, ale dnes je príležitosť na výnimku: Praha vyhostila troch ruských špiónov. Čo k tomu českého premiéra viedlo?

Prečo si Babiš pálil prsty? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

po útoku nervovo paralytickým jedom v Salisbury 5. marca, ktorým bol takmer zabitý prebehnutý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra, Veľká Británia ponúkla spojencom detailný materiál dokladajúci zodpovednosť Moskvy. A zároveň požiadala svojich spojencov o podporu. Česká republika sa pridala ku krajinám, ktoré pristúpili k vyhosteniu špiónov: USA ich poslali domov 60, Británia 23, Nemecko, Francúzsko a Poľsko po 4 a Česko hneď za nimi.

Andrej Babiš si pritom na geopolitiku nepotrpí, jeho plytké hnutie nemá žiadne pevné hodnoty a rozhoduje sa ad hoc. Svojím krokom si bezprostredne spôsobil len problémy. V posledných voľbách k sebe pritiahol ľavicových priaznivcov sociálnych demokratov a komunistov – a tí mu teraz na jeho fejsbúku sklamane nadávajú do prisluhovačov Západu. V tejto téme sa rozišiel aj s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý nariadil kontrarozviedke BIS preveriť ruské tvrdenie, že vražednú látku mohlo vyvíjať Česko (podľa Moskvy vraj aj Británia, Švédsko alebo Slovensko).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite