Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EK chce predĺžiť právnu ochranu pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny do marca 2026

.tasr .svet

Vzhľadom na pokračujúce ruské útoky na civilnú a kritickú infraštruktúru na Ukrajine nie sú v súčasnosti vytvorené bezpečné a trvalé podmienky pre návrat tých, ktorí pred vojnou utiekli, upozornila EK. Dôvody dočasnej právnej ochrany preto podľa EK pretrvávajú.

EK chce predĺžiť právnu ochranu pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny do marca 2026 SITA/AP Photo/Vadim Ghirda V Kyjeve, 28. 3. 2024

európska komisia (EK) v utorok navrhla predĺžiť dočasnú právnu ochranu pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred ruskou agresiou o ďalší rok - do 4. marca 2026. Informuje o tom spravodajca TASR.

Konečným cieľom je zabezpečiť, aby všetci tí, ktorí utekajú pred ruskou vojnou, našli ochranu v EÚ a aby tým takmer 4,2 miliónom ľudí, ktorí už využívajú dočasnú právnu ochranu v členských štátoch Únie, bola poskytnutá čo najväčšia stabilita a istota.

Smernica o dočasnej ochrane poskytuje okamžitú ochranu a prístup k právam v EÚ vrátane práva na pobyt, prístupu na trh práce, ubytovania, poskytovania sociálnej, lekárskej a inej pomoci. Členským štátom uvedená smernica pomáha riadiť príchody utekajúcich ľudí z Ukrajiny usporiadaným a účinným spôsobom.

Komisia predloží tento návrh členským krajinám na zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci 13. júna v Luxemburgu. Návrh by mali následne prijať ministri členských krajín.

EÚ aktivovala smernicu o dočasnej ochrane 4. marca 2022 a Rada EÚ ju postupne predlžovala až do 4. marca 2025. V súčasnosti EÚ eviduje takmer 4,2 milióna ľudí vysídlených z Ukrajiny, ktorí využívajú dočasnú právnu ochranu na jej území, pričom jednu tretinu z tohto počtu tvoria deti.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite