Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netanjahu súhlasil s americkým plánom na prímerie, uviedol Blinken

.tasr .svet

Plán na prímerie, ktorý 31. mája predložil americký prezident Joe Biden, podľa Blinkena podporujú USA i viacerí svetoví lídri.

Netanjahu súhlasil s americkým plánom na prímerie, uviedol Blinken SITA/Jack Guez/Pool Photo via AP

izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil podporu pre americký plán na prímerie v Pásme Gazy, uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Takisto vyjadril pozitívne očakávania k súhlasu zo strany hnutia Hamas. TASR informuje podľa agentúr AFP, DPA a Reuters.

„S premiérom Netanjahuom som sa stretol včera večer a potvrdil svoj záväzok k tomuto návrhu,“ povedal Blinken.

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok prijala príslušnú rezolúciu predloženú Spojenými štátmi, s ktorou súhlasí aj Hamas. Blinken to označil za sľubné znamenie a pokrok v úsilí o dosiahnutie riešenie v Pásme Gazy podľa neho závisí od tohto hnutia.

Šéf americkej diplomacie sa počas cesty na Blízkom východe usiluje získať podporu pre plán o prímerí. Jeho text okrem prímeria zahŕňa aj prepustenie všetkých rukojemníkov a výrazné a udržateľné navýšenie humanitárnej pomoci do tejto enklávy. Blinken zdôraznil, že tento návrh povedie k upokojeniu situácie v okolí severných hraníc Izraela a lepšej integrácii krajín Blízkeho východu.

Blinken v utorok rokoval s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom i lídrom opozície Jairom Lapidom. Neskôr sa má stretnúť aj s Bennym Gancom, ktorý v nedeľu oznámil odchod z vojnového kabinetu. V stredu americký minister navštívi Katar.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite