Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA rušia zákaz dodávok amerických zbraní ukrajinskému pluku Azov – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.tasr .eugen Korda .svet

Pluk Azov je súčasťou Národnej gardy Ukrajiny. Ruský najvyšší ho v auguste 2022 zaradil na zoznam teroristických organizácii.

USA rušia zákaz dodávok amerických zbraní ukrajinskému pluku Azov – čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/AP Photo/Alex Babenko

vláda amerického prezidenta Joea Bidena zruší doteraz platný zákaz používania amerických zbraní pre ukrajinský pluk Azov, uviedlo v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí. TASR informuje podľa agentúry Reuters a denníka The Washington Post (WP).

Americké ministerstvo zahraničných vecí dôkladne preverilo pluk Azov a rozhodlo sa zrušiť obmedzenia vyplývajúce z tzv. Leahyho zákona, píše The Washington Times. Pluk Azov teraz bude mať k americkej pomoci rovnaký prístup, ako majú ostatné ukrajinské jednotky.

Zákon pomenovaný po bývalom americkom senátorovi Patrickovi Leahym zakazuje poskytovať vojenskú pomoc zahraničným silám, ktoré sa beztrestne dopúšťajú porušovania ľudských práv. U pluku Azov takéto prípady podľa amerického rezortu diplomacie neboli potvrdené

Brigáda špeciálneho určenia Azov je považovaná za obzvlášť účinnú vojenskú jednotku, píše WP. Na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 húževnato niekoľko týždňov bránil oceliarne Azovstaľ v juhoukrajinskomm prístavnom meste Mariupol. 

Spojené štáty však Azovu pred približne 10 rokmi zakázali používať americké zbrane, pretože niektorí zo zakladateľov tejto jednotky mali rasistické, xenofóbne a ultra-nacionalistické názory. Predstavitelia OSN pre ľudské práva tiež tvrdili, že Azov porušuje humanitárne právo, dodáva WP.

vysvetlenie Eugena Kordu

Ak ruský Najvyšší súd niekoho označí za teroristickú organizáciu, tak je skoro isté, že takúto nálepku chce prilepiť niekomu, kto výrazne znervózňuje vládcov Ruska. Tak to bolo aj v prípade pluku Azov, ktorý predviedol nebývale veľku dávku hrdinstva a odvahy pri obrane železiarní Azovstaľ. Po Zelenského rozkaze sa vzdali okupantom, aby ukončili  utrpenie ťažko poranených spolubojovníkov. Ruská armáda ich odvliekla do zajatia, kde ich mučili a niektorých dokonca zavraždili. Dnes je tento pluk elitnou bojovou jednotkou, ktorá zasahuje tam, kde je potrebné zabrániť ruskej presile postupovať ďalej. Odvážny členovia pluku Azov sa tak konečne dočkali očistenia svojho mena a konečne môžu používať zbrane, ktoré na Ukrajinu dodávajú Spojené štáty americké. 

Ruský Najvyšší súd celkom určite ich označenie za teroristickú organizáciu nezruší, a bude tak pokojne aj ďalej slúžiť teroristovi Putinovi a jeho zločineckému režimu. Raz však príde čas, keď sa aj táto inštitúcia ocitne pred spravodlivosťou a jej predstavitelia sa budú musieť zodpovedať za zločiny, ktoré páchali nielen na ukrajinských občanoch, ale aj na občanoch Ruska.

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite