Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko a Irán dočasne pozastavili dohodu o spolupráci

.tasr .svet

Rusko a Irán v posledných rokoch nadviazali úzke vzťahy. V snahe vytvoriť podľa nich spravodlivejší „multipolárny svetový poriadok“ vystupujú proti tomu, čo označujú ako škodlivú zahraničnú politiku Spojených štátov.

Rusko a Irán dočasne pozastavili dohodu o spolupráci SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Ruský prezident so zosnulým iránskym prezidentom, 7. december 2023

nová dohoda medzi Ruskom a Iránom o spolupráci bola dočasne pozastavená kvôli problémom iránskych partnerov, informovala v utorok ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa ruského ministerstva zahraničných vecí Zamira Kabulova. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.         

„Ide o strategické rozhodnutie vedenia oboch krajín,“ uviedol Kabulov s tým, že ide o problémy iránskych partnerov. Irán sa k situácii doposiaľ nevyjadril. 

Prácu na dohode medzi Moskvou a Teheránom oznámili v septembri 2022 počas stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina a vtedajšieho prezidenta islamskej republiky Ebrahíma Raísího na okraj 22. summitu Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO) v Uzbekistane. Ruský líder v tom čase povedal, že na bilaterálnej úrovni sa spolupráca vyvíja pozitívne. 

Raísí zahynul v máji pri nehode vrtuľníka s niekoľkými ďalšími funkcionármi vrátane ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána. 

Za pôsobenia Raísího zastával Irán tvrdú politiku voči Spojeným štátom a Európe a zároveň posilnil vzťahy s Ruskom. Pre Moskvu sa Teherán stal kľúčovým politickým, hospodárskym a vojenským partnerom. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho iránsky náprotivok Alí Bángerí Kaní v telefonickom rozhovore krátko po Raísího smrti potvrdili strategické vzťahy medzi ich krajinami. Uviedli, že ich vzťah sa nemení a všetky predchádzajúce dohody a spoločné iniciatívy budú pokračovať.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite