Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bielorusko sa zúčastní na druhej fáze vojenských cvičení v Rusku

.tasr .svet

Podľa analytikov ide o varovný signál ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý chce týmto krokom odradiť Západ od väčších zásahov do vojny na Ukrajine.

Bielorusko sa zúčastní na druhej fáze vojenských cvičení v Rusku SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

bielorusko v pondelok avizovalo, že sa zúčastní na druhej fáze ruského vojenského cvičenia zameraného na využitie taktických jadrových zbraní. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Prvá časť cvičení sa uskutočnila minulý mesiac na juhu Ruska pri meste Achtubinsk s využitím balistických rakiet Iskander a či hypersonických striel Kinžal. Podľa analytikov ide o varovný signál ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý chce týmto krokom odradiť Západ od väčších zásahov do vojny, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine. Bližšie okolnosti druhej fázy cvičenia nie sú známe. 

„Sme odhodlanejší viac než kedykoľvek predtým odpovedať na hrozby namierené na obe naše krajiny a spoločný Zväzový štát Ruska a Bieloruska,“ vyhlásil bieloruský minister obrany Viktar Chrenin.

„Naším cieľom nie je vytvárať napätie v otázkach regionálnej bezpečnosti. Nesnažíme sa vysielať vojenské hrozby k tretím krajinám alebo ku komukoľvek inému,“ doplnil Chrenin s tým, že Bielorusko „je krajinou mieru a nehľadá konfrontáciu,“ no zároveň ostáva ostražité.

Ruský i bieloruský prezidenti už pred viac než rokom ohlásili presun taktických jadrových zbraní do Bieloruska. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v máji podotklo, že cvičenie by mohlo „schladiť horúce hlavy v hlavných mestách na Západe“. Išlo o reakciu na slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý spomenul možnosť vyslania európskych jednotiek na obranu Ukrajiny. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite