Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kybernetické útoky sa zdvojnásobili, za mnohými stojí pravdepodobne Rusko

.sita .svet

Útočné metódy boli často skúšané na Ukrajine predtým, ako sa rozšírili do krajín EÚ.

Kybernetické útoky sa zdvojnásobili, za mnohými stojí pravdepodobne Rusko SITA/AP Photo/Rick Rycroft

rušivé digitálne útoky, z ktorých mnohé boli vysledované na skupiny podporované Ruskom, sa v posledných mesiacoch v Európskej únii zdvojnásobili a zameriavajú sa aj na služby súvisiace s voľbami. Tvrdí to najvyšší predstaviteľ EÚ pre kybernetickú bezpečnosť Juhan Lepassaar.

Šéf Agentúry Európskej únie pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA) v rozhovore pre agentúru AP povedal, že od vypuknutia vojny na Ukrajine neustále pribúdajú útoky s geopolitickými motívmi.

„Počet hacktivistických útokov proti európskej infraštruktúre sa od štvrtého štvrťroka 2023 do prvého štvrťroka 2024 zdvojnásobil,“ povedal Lepassaar v utorok neskoro večer v sídle agentúry v Aténach. „Je to dosť výrazný nárast,“ povedal.

Občania z 27 členských štátov EÚ budú 6. až 9. júna hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré budú formovať aj výkonnú moc EÚ - Európsku komisiu. V súvislosti s inými voľbami, ktoré sa majú uskutočniť aj v Spojených štátoch, Británii a mnohých ďalších krajinách, upozornili bezpečnostné agentúry na hrozbu narušenia kampaní financovaných protivníkmi.

ENISA za posledných sedem mesiacov viedla cvičenia a intenzívne konzultácie s cieľom posilniť odolnosť agentúr súvisiacich s voľbami v EÚ. Vo výročnej správe za rok 2023 agentúra zaznamenala prudký nárast útokov ransomvéru a incidentov zameraných na verejné inštitúcie.

Lepassaar uviedol, že útočné metódy – hoci väčšinou neúspešné – boli často skúšané na Ukrajine predtým, ako sa rozšírili do krajín EÚ. „Toto je súčasť ruskej agresívnej vojny, ktorú fyzicky bojujú na Ukrajine, ale aj digitálne v celej Európe," povedal. Odborníci tiež varujú, že na zacielenie na západných voličov sa so zvyšujúcou sa rýchlosťou používajú aj nástroje umelej inteligencie. Šíria sa tak nepravdivé informácie vrátane hyperrealistických video a zvukových klipov známych ako deepfakes.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite