Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 120. týždeň vojny (27. 5. 2024 - 2. 6. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 120. týždeň vojny (27. 5. 2024 - 2. 6. 2024) SITA/AP Photo/Andrii Marienko Hasiči v Charkive likvidujú požiar budovy, ktorú zasiahla ruská raketa.

Správy z predchádzajúceho dňa 2. 6. 2024:

21:00 Po ruských útokoch na infraštruktúru prerušili dodávky elektriny vo väčšine krajiny

Ukrajina v nedeľu zaviedla núdzové prerušenie dodávok elektrickej energie vo väčšine krajiny; deň po tom, ako Rusko spustilo rozsiahle útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a vyhlásilo, že dosiahlo úspechy v okupovanej Doneckej oblasti, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AP.

Po sobotňajšom útoku dronov a rakiet na energetické ciele, pri ktorom utrpelo zranenia najmenej 19 ľudí, platili odstávky vo všetkých ukrajinských regiónoch okrem troch. Ukrajinský štátny prevádzkovateľ energetickej siete Ukrenergo uviedol, že odstávky sa dotkli priemyselných odberateľov aj domácností.

Neprestávajúce ruské útoky na ukrajinskú elektrickú sieť v ostatných týždňoch prinútili vládu v Kyjeve zaviesť celoštátne poplachy súvisiace s výpadkom elektrického prúdu. Bez primeranej protivzdušnej obrany, ktorá by útokom odolávala a umožnila opravy, by sa však nedostatok mohol ešte zhoršiť, keďže koncom leta a v zime sa spotreba elektrickej energie ešte zvýši.

Medzi najvýznamnejšie nedávne útoky patrí aprílový atak, ktorý poškodil najväčšiu tepelnú elektráreň v Kyjeve, a masívny útok z 8. mája, ktorého terčom boli zariadenia na výrobu a prenos elektrickej energie vo viacerých regiónoch.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v prejave na ázijskej bezpečnostnej konferencii v Singapure obvinil Čínu, že pomáha Rusku narúšať nadchádzajúcu mierovú konferenciu o vojne na Ukrajine, ktorú organizuje Švajčiarsko. 

Poradca Bieleho domu pre komunikáciu v oblasti národnej bezpečnosti John Kirby v nedeľu tiež potvrdil, že americký prezident Joe Biden súhlasil s tým, aby Ukrajina mohla používať niektoré zbrane poskytnuté zo strany USA na údery na území Ruska s cieľom zmierniť „neuveriteľný tlak“, ktorý Rusko vyvíja na Charkov.

Ukrajina požiadala o povolenie použiť zbrane poskytnuté USA na úder proti „bezprostredným hrozbám hneď za hranicami“, povedal Kirby v nedeľu v relácii This Week With George Stephanopoulos na stanici ABC. Kirby dodal, že toto povolenie je „limitované iba pre Charkovskú oblasť, a je obmedzené, pokiaľ ide o druhy cieľov, ktoré môžu zasiahnuť“.

19:00 Rusi tvrdia, že dobyli dedinu Umanske v Doneckej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že ruské sily dobyli dedinu Umanske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Vo svojej dennej situačnej správe z 2. júna generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl nespomenul Umanske, ale uviedol, že ruské sily sa „snažia postúpiť“ smerom k Sokilu, obci asi 10 kilometrov severne od Umanského. „Dva útoky boli odrazené, tri ďalšie prebiehajú. Situácia zostáva napätá. Obranné sily prijímajú opatrenia na stabilizáciu frontovej línie,“ uvádza sa v príspevku na Facebooku. Kyiv Independent nemohol overiť tieto správy. 

Situácia ohľadne tejto obce je však neprehľadná, keďže Umanske údajne padlo do ruských rúk už pred tromi týždňami. Ruské nezávislé spravodajstvo Meduza na základe vlastných údajov uviedlo, že „ruské jednotky dobyli Umanske najneskôr 9. mája“. „Nie je tak jasné, prečo ministerstvo obrany oznámilo dobytie obce až teraz,“ konštatuje Meduza.

14:00 Najväčšia ukrajinská vodná elektráreň sa po ruskom útoku ocitla v kritickom stave

Vodná elektráreň Dnipro v ukrajinskom meste Zaporižžia sa ocitla v kritickom stave po tom, ako ju v noci na sobotu zasiahli ruské sily. Ako referuje web Kyiv Independent, vo vysielaní národnej televízie to povedal gubernátor Zaporižžskej oblasti Ivan Fedorov.

Najväčšia a najznámejšia vodná elektráreň na Ukrajine podľa Fedorova zastavila výrobu elektriny. „Vodná elektráreň Dnipro je v súčasnosti v kritickom stave. O výrobe elektriny ani nehovoríme,“ povedal Fedorov.

Premávka cez priehradu Dnipro bola po ruskom útoku zastavená, takže obyvatelia majú podľa Fedorova obmedzené možnosti na prepravu. „Na obchádzku sa využívajú dva mosty s logistikou v oboch smeroch,“ povedal Fedorov, pričom neuviedol ďalšie podrobnosti o spôsobených škodách.

Priehrada zvyšuje rieku Dnipro o 37 metrov a reguluje hladinu vody v nádrži Dnipro, ktorá sa rozprestiera 129 kilometrov proti prúdu rieky až do mesta mesta Dnipro.

KYIVINDEPENDENT.COM/ELENA TITA/GLOBAL

10:00 Ukrajina je pripravená vypočuť si „rôzne návrhy a myšlienky“ o ukončení vojny s Ruskom, povedal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu na konferencii o bezpečnosti v Ázii tamojších najvyšších predstaviteľov obrany, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom mierovom samite, pričom podotkol, že Ukrajina je pripravená vypočuť si „rôzne návrhy a myšlienky“ o ukončení vojny s Ruskom.

Zelenskyj povedal skupine viac ako 500 delegátov z približne 40 krajín, že je „sklamaný“ z toho, že niektorí svetoví lídri ešte nepotvrdili účasť na konferencii vo Švajčiarsku, ktorá sa uskutoční o približne dva týždne. Ukrajinský líder nešpecifikoval žiadnu krajinu, no za kľúčovú otázku považuje prípadnú účasť Číny, najdôležitejšieho spojenca Ruska. Čínsky minister obrany Tung Ťün v nedeľu tiež vystúpil na konferencii, ale nezdalo sa, že by bol v miestnosti, keď rozprával ukrajinský prezident.

SITA/AP PHOTO/VINCENT THIAN)

Zelenskyj zároveň povedal, že Ukrajina je „pripravená vypočuť si rôzne návrhy a myšlienky, ktoré nás vedú... k ukončeniu vojny a udržateľnému a spravodlivému mieru“. Dodal, že čím väčšia bude účasť, tým väčšia bude pravdepodobnosť, že Rusko bude musieť počúvať. 

Správy z predchádzajúceho dňa 1.6. 2024:

16:30 Aj zmrazený konflikt je vojna, no zakaždým pomôže iba okupantom, vraví Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vraví, že každý zmrazený konflikt možno klasifikovať ako vojnu. A to bez ohľadu na to, či je to pomalá vojna, postupná okupácia alebo zmrazený konflikt medzi stranami. Ukrajinský líder to povedal v rozhovore pre britský The Guardian.

„Vždy príde chvíľa, keď sa z toho či onoho dôvodu konflikt rozmrazí. Okupant si vždy nájde zdôvodnenie. Potrebujú prestávku, aby si upevnili svoju pozíciu na bojisku. Zistiť, kde zaostávajú. Sme si toho vedomí. Oni majú viac zbraní ako my, ale majú aj nedostatok: kvalifikovaných vojakov, delostreleckej munície a rakiet,“ povedal Zelenskyj.

Tvrdí, že prestávka v bojoch vo výsledku vždy pomôže okupantom. „Stanú sa silnejšími a potom, podobne ako v prípade dohôd Normandského formátu, nadobudnú silu a budú môcť vydať ultimátum - uznajte, že všetky okupovanú územia patria Rusku, vzdajte sa európskej integrácie, opustite alianciu a mnohé ďalšie požiadavky,“ dodal Zelenskyj.

V rozhovore tiež povedal, že Putinove postupy sú rovnako brutálne ako v časoch nacistického Nemecka, s hromadnými popravami, pochovávaním a znásilňovaním. Ruskí vojaci dokonca podľa Zelenského použili „rovnaké cesty“ ako Hitlerova armáda, aby dobyli Kyjiv a ovládli krajinu.

„Ak by Rusko vyhralo na Ukrajine, Putin by sa snažil ďalej pretvárať hranice Európy útokmi na iné národy. Toto je skutočná tretia svetová vojna,“ povedal Zelenskyj a zdôraznil: „Nemyslím si, že Putin je blázon. Je nebezpečný a to je oveľa strašidelnejšie. Vidíte, že on sa nezastaví.“

13:30 Ruské rakety leteli až k Slovensku, vzlietli dokonca poľské a spojenecké lietadlá

Pri masívnom ruskom raketovom útoku proti Ukrajine leteli niektoré rakety až do Zakarpatskej oblasti susediacej so Slovenskom či do Ľvivskej oblasti pri hraniciach s juhovýchodnou časťou Poľska. Ako na platforme X uviedlo operačné velenie poľských ozbrojených síl, v pohotovosti boli aj poľské a spojenecké lietadlá.

„Upozorňujeme, že poľské a spojenecké lietadlá lietajú v poľskom vzdušnom priestore, čo môže viesť k zvýšenej hladine hluku, najmä v juhovýchodnej časti krajiny,“ konštatovalo operačné velenie poľských ozbrojených síl.

Po ruskom útoku evidujú škody v Zaporižžskej, Dnipropetrovskej, Doneckej, Kirovohradskej a Ivano-Frankivskej oblasti. Médiá tiež informovali o zničení obytných budov a dvoch desiatkach zranených.

Bol to už šiesty masívny útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za ostatného dva a pol mesiaca. Vážne poškodené boli dve tepelné elektrárne.

Rusko pri útoku v noci na sobotu zacielilo na energetickú infraštruktúru viacerých ukrajinských regiónov, pričom riadené strely a balistické rakety boli vypustené z lietadiel nad Kaspickým morom, z okupovaného polostrova Krym aj zo severovýchodnej časti Čierneho mora.

„Bola to dlhá a napätá noc pre celý systém poľskej protivzdušnej obrany. Poľská armáda nepretržite monitoruje situáciu na ukrajinskom území a je v nepretržitej bojovej pohotovosti, aby zaistila bezpečnosť poľského vzdušného priestoru,“ poznamenalo operačné velenie poľských ozbrojených síl.

11:20 Pri mohutnom ruskom útoku bolo zostrelených 35 rakiet a 46 dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 35 z dovedna 53 rakiet odpálených ruskými silami a celkovo 46 zo 47 bezpilotných lietadiel. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských vzdušných síl.

Rusko pri útoku zacielilo na energetickú infraštruktúru viacerých ukrajinských regiónov, pričom riadené strely a balistické rakety boli vypustené z lietadiel nad Kaspickým morom, z okupovaného polostrova Krym aj zo severovýchodnej časti Čierneho mora.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko potvrdil, že energetická infraštruktúra v Zaporižžskej, Dnipropetrovskej, Doneckej, Kirovohradskej a Ivano-Frankivskej oblasti sa ocitla pod paľbou ruských síl. Opravári a pohotovostní pracovníci sú momentálne na mieste a zisťujú rozsah škôd.

9:10 Ukrajina nemôže zasiahnuť Rusko raketami dlhého doletu ATACMS

Rozhodnutie Spojených štátov povoliť Ukrajine zasiahnuť vojenské ciele v Rusku americkými zbraňami sa netýka rakiet dlhého doletu ATACMS. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v rozhovore pre televíznu stanicu TSN to povedal niekdajší americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter.

V súčasnosti vrchný riaditeľ pre európske záležitosti v Rade národnej bezpečnosti USA potvrdil, že americké oprávnenie už existuje a má Ukrajincom umožniť čeliť ruskej paľbe vďaka použitiu amerických zbraní. „Toto sa netýka ATACMS ani útokov na veľké vzdialenosti, ale je to navrhnuté tak, aby umožnilo Ukrajine brániť sa,“ povedal. Carpenter pripomenul, že ako postupovala rozsiahla ruská invázia, Spojené štáty sa snažili poskytnúť Ukrajine prioritné vybavenie, od protitankových rakiet Javelin až po systémy protivzdušnej obrany.

sita/Sgt. 1st Class Andrew Dickson/

8:30 Zelenskyj sa poďakoval za povolenie útočiť americkými zbraňami na ciele v Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok na sociálnej sieti X ocenil, že americký prezident Joe Biden povolil Ukrajine zasahovať ciele na území Ruska zbraňami, ktoré jej dodali Spojené štáty, píše TASR.

Podľa Zelenského treba pokračovať v prijímaní podobných krokov, ktoré „demokratickému svetu zabezpečia strategickú výhodu v tejto konfrontácii, v ktorej sa rozhoduje nielen o osude Ukrajiny.“

„Spoločne sa nám nepochybne podarí obnoviť spravodlivý mier a zaručiť bezpečnosť,“ dodal a poďakoval sa za podporu.

 O povolení Spojených štátov zasahovať ciele na území Ruska s americkými zbraňami informoval v piatok šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Minister uviedol, že Ukrajina o uvoľnenie obmedzení na použitie amerických zbraní požiadala po niekoľkých týždňoch ruských útokov na východoukrajinské mesto Charkov a ofenzíve v pohraničnej Charkovskej oblasti.

Rusko sa medzičasom vyjadrilo, že o tomto konkrétnom rozhodnutí USA nič nevie. „Vo všeobecnosti však vieme, že sa už objavili pokusy zasiahnuť ruské územie zbraňami vyrobenými v Spojených štátoch, “uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho to vypovedá o miere zapojenia USA do vojny na Ukrajine.

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 5. 2024:

20:30 Ruské útoky v Doneckej oblasti jedného civilistu zabili a troch zranili

Jeden ukrajinský civilista zomrel a traja ďalší utrpeli zranenia, keď ruská armáda v piatok zaútočila na Doneckú oblasť na východe krajiny. Uviedol to gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Terčom útoku bola obec Drobyševe. Štyri domy boli úplne zničené, dodal gubernátor. Informuje o tom web Kyiv Independent.

18:30 Z ruského zajatia sa vrátilo 75 ľudí

Z ruského zajatia sa domov vrátilo 75 Ukrajincov. Ide o príslušníkov armády, národnej gardy, pohraničnej stráže a štyroch civilistov. Ako informuje web Kyiv Independent, oznámil to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Celý čas neprestávame ani jeden deň pracovať na tom, aby sme všetkých z ruského zajatia priviedli domov,“ uviedol Zelenskyj na sieti X. „Pamätáme na každého človeka. Vyvíjame maximálne úsilie, aby sme našli každého jedného z našich ľudí. Som vďačný tímu zodpovednému za výmeny,“ dodal. 

sita/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Medzi prepustenými zajatcami je 70 mužov a päť žien, vrátane 19 obrancov Hadieho ostrova, 14 ľudí, ktorí bránili jadrovú elektráreň v Černobyle, a desať obrancov Mariupoľa. Od začiatku vojny to bola už 52. výmena zajatcov. Doteraz bolo z ruského zajatia oslobodených 3 210 Ukrajincov.

17:00 Briti: Počet zabitých a zranených ruských vojakov na Ukrajine stúpol na pol milióna

Celkový počet strát ruskej armády, a to zabitých a zranených vojakov, od začiatku invázie na Ukrajinu podľa britského vojenského spravodajstva pravdepodobne dosiahol úroveň 500-tisíc. V máji ruská armáda strácala v priemere viac ako 1 200 vojakov denne, čo je najviac od začiatku vojny, cituje web Ukrajinská pravda piatkovú správu britskej vojenskej rozviedky.

Vyššie straty Moskvy sú pravdepodobne odzrkadlením pokračujúcej vyčerpávajúcej ofenzívy Ruska, ktorú podnikajú na rozsiahlom fronte. Je pritom možné, že väčšina ruských vojakov má obmedzený výcvik, dodalo ministerstvo obrany Veľkej Británie.

14:00 Drony zasiahli ruský radarový systém na Kryme

Ruský radarový systém Nebo-SVU v hodnote 100 miliónov dolárov na okupovanom Kryme zasiahli drony Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). S odvolaním sa na zdroje z SBU, podľa ktorých sa útok odohral v noci na štvrtok, o tom v piatok informoval spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ruský radarový detekčný komplex nachádzajúci sa v meste Armiansk kontroloval bojovú zónu do vzdialenosti 380 kilometrov a chránil ruské objekty na Kryme. Po útoku dronmi nezaznamenal ukrajinský prieskumný systém z ruských radarov žiadnu radiáciu a neobnovila sa ani neskôr.

13:30 Spojené štáty povolili Kyjevu zaútočiť americkými zbraňami na ciele v Rusku výhradne v okolí Charkiva

Spojené štáty dali Ukrajine povolenie zaútočiť na ruské územie zbraňami dodanými Američanmi, ale iba v blízkosti Charkivskej oblasti. Pre web Kyiv Independent to v piatok potvrdil hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Serhij Nykyforov.

Vďaka webu Politico s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov už vo štvrtok presakovali na povrch prvé správy o tom, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena dala Kyjevu súhlas na útoky na ciele v Rusku, ale „výhradne v blízkosti Charkiva“. Správu potom potvrdili ďalšie médiá vrátane ABC News a agentúry AP.

Nykyforov predtým tento krok USA privítal v rozhovore pre britský The Guardian, ktorý bol zverejnený v piatok. „Výrazne to posilní našu schopnosť čeliť ruským pokusom o masové prekročenie hranice,“ povedal Nykyforov pre The Guardian v odpovedi na otázku o povolení od USA zasahovať ruské územie. Rozhodnutie Bidenovej administratívy umožňuje Ukrajine použiť zbrane dodané USA na útoky na ruských vojakov a velenie, ako aj na riadiace centrá, uviedol The Guardian.

11:00 Námorníctvo zasiahlo ropný terminál a prechod pre trajekty v Krasnodarskom kraji

Ukrajinské námorníctvo zasiahlo raketami Neptun prechod pre trajekty a ropný terminál v prístave Kavkaz v ruskom Krasnodarskom kraji. Oznámil to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, informuje web Ukrajinská pravda.

„Stalo sa to skoro ráno 31. mája - v noci po tom, ako ukrajinské obranné sily vyradili z činnosti trajekty premávajúce na Kerčskom trajektovom prechode na okupovanom Kryme, ktoré smerovali do prístavu Kavkaz a využívali sa na vojenskú logistiku agresora,“ uviedol generálny štáb.

Operácia sa uskutočnila v koordinácii s ďalšími jednotkami ukrajinských obranných síl. Útočné bezpilotné lietadlá obranných síl zasiahli aj ďalší ropný terminál v ruskom Krasnodarskom kraji. 

Facebook/Ozbrojené sily Ukrajiny

Okrem toho bola napadnutá rozvodňa elektrickej energie v obci Belyj, ktorá je súčasťou takzvaného energetického mosta na Krym. Rozvodňa je poškodená, ale naďalej funguje.

9:15 Rusi sa pripravujú na druhú fázu ofenzívy v Charkivskej oblasti a premiestňujú zálohy

Nárast ruských síl v Charkivskej oblasti naznačil, že pravdepodobne vyvinú úsilie na vytlačenie Ukrajincov z kriticky dôležitých oblastí bojiska na východe Ukrajiny a na vytvorenie takzvanej nárazníkovej zóny na severe spomenutej oblasti. Ako v najnovšej správe o vojne na Ukrajine konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), tým chcú Rusi začať druhú fázu ofenzívy v Charkivskej oblasti.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj vo štvrtok uviedol, že ruské sily presúvajú svoje jednotky severne a severovýchodne od Charkiva. Poznamenal tiež, že ruské sily sústredené na severe Charkivskej oblasti nemajú dostatok pracovných síl na to, aby vykonali rozsiahlu ofenzívu a prelomili obranu Ukrajiny v regióne.

Gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov vyhlásil, že Rusi presúvajú jednotky, aby pritiahli a opevnili čo najviac ukrajinských síl na severe Charkivskej oblasti a udržali tam súčasné tempo ruskej ofenzívy. Ruské sily podľa ISW pravdepodobne plánujú začať druhú fázu svojich útočných operácií na severe Charkivskej oblasti po plánovanom dobytí Vovčanska. Ukrajinské sily vo štvrtok uviedli, že kontrolujú 70 % Vovčanska. 

8:00 Ruské útoky v Charkove si vyžiadali najmenej tri obete

Najmenej tri obete na životoch a 16 zranených si v noci na piatok vyžiadali ruské útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry Reuters. Útoky podľa nich zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že ruské jednotky v Charkove uskutočnili tzv. dvojité útoky (double tap). Ide o taktiku, pri ktorej sa jedno miesto zasiahne dvoma samostatnými útokmi v krátkom časovom horizonte.

Podľa Synehubova použili pri útokoch rakety typu S-300. Útok na päťposchodovú bytovku potvrdil aj starosta Charkova Ihor Terechov,  ktorý zároveň vyjadril obavy, že sa pod troskami môžu nachádzať ľudia.

Medzi zranenými sú podľa Synehubova aj najmenej dve deti. K útoku došlo okolo polnoci miestneho času. Veliteľ charkovskej polície Volodymyr Tymoško vyjadril obavy, že počet obetí môže ešte stúpnuť vzhľadom na rozsah deštrukcie a zranenia spôsobené šrapnelmi. 

sita/AP Photo/Andrii Marienko

Ruské jednotky spustili novú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny, kde sa nachádza aj Charkovská oblasť, ešte 10. mája.  Charkov, ktorý na začiatku vojny odolal postupu ruskej armády, je v posledných týždňoch prakticky denne vystavený paľbe a náletom podnikaných ruskou armádou.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok čiastočne povolil nasadenie Spojenými štátmi dodaných zbraní Ukrajine pri obrane Charkova a Charkovskej oblasti aj na útoky na ciele na ruskom území. 

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 5. 2024:

16:00 Podľa amerického ministra zahraničných vecí je Česko kľúčovou krajinou pri pomoci Ukrajine

15:00 Rusi zvýšili počet vojakov v Charkivskej oblasti, ale ukrajinská obrana ich degraduje

Rusko podľa hlavného veliteľa ukrajinskej armády zvyšuje počet vojakov v blízkosti Charkivskej oblasti, ale nedostatočne na to, aby dokázalo prelomiť ukrajinskú obranu. Oleksandr Syrskyj vo štvrtok uviedol, že Moskva zhromažďuje vojakov pri obciach Strileča a Lypci a pri meste Vovčansk, ale ich počet nestačí na odštartovanie novej ofenzívy. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Syrskyj dodal, že aktivity ruskej armády komplikuje nasadenie ukrajinských záložných jednotiek do „horúcich“ oblastí frontovej línie. Na Facebooku ďalej napísal, že Kyjiv v Charkivskej oblasti naakumuloval zásoby munície a degradoval ruské sily, čo znížilo ofenzívne kapacity Rusov. 

13:00 Rusko tvrdí, že v noci zničilo 13 ukrajinských dronov a osem striel ATACMS

Ruská armáda zneškodnila 13 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Krasnodarským krajom na juhu Ruska a pri Krymskom polostrove. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého vzdušná obrana zostrelila nad Azovským morom aj osem rakiet ATACMS dodaných Spojenými štátmi. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

Ruské sily zostrelili vo štvrtok ráno nad Krasnodarským krajom päť ukrajinských dronov. Ďalších osem dronov zneškodnili v noci nad Čiernym morom, blízko pobrežia Krymu, uviedol rezort obrany. Ruská armáda podľa neho tiež zničila v Čiernom mori dva ukrajinské námorné drony, ktoré smerovali ku Krymu. Ten Rusko anektovalo v roku 2014.

Z Kerčského prielivu na Kryme hlásili výbuchy. Miestne úrady neskôr informovali, že pri odrážaní útoku ukrajinských ozbrojených síl vznikli v dôsledku padajúcich úlomkov rakiet škody na dvoch trajektoch. Úrady však nehlásili nijakých zranených.  

Strely ATACMS. SITA/SGT. 1ST CLASS ANDREW DICKSON/U.S. ARMY VIA APStrely ATACMS.

Krymské mesto Kerč, ktoré je s Ruskom spojené mostom, je opakovane terčom ukrajinských útokov. 

Ukrajina používa pri útokoch na ruské sily, ktoré vo februári 2022 vpadli na Ukrajinu, zbrane dodané zo Západu. Kyjev by pritom v budúcnosti chcel tieto zbrane využiť aj pri útokoch na ciele v samotnom Rusku, ak to jeho západní spojenci povolia. Doposiaľ Ukrajina používa pri útokoch na ruské územie len svoje vlastné drony a rakety, píše DPA. 

11:30 Pri Kryme zničili dva ruské hliadkové člny

Ukrajinská vojenská rozviedka pri okupovanom polostrove Krym zničila dve ruské plavidlá, pravdepodobne hliadkové člny KS-701 Tunec. Špeciálnu operáciu podnikli v noci na štvrtok. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje zdroj z ukrajinského obranného spravodajstva.

Zdroj uviedol, že ukrajinské námorné drony Magura V5 zaútočili na ruské plavidlá pri obci Čornomorske v okrese Jevpatorija. Ruská armáda podľa tohto zdroja na obranu pred dronmi neúspešne použila lietadlá, delostrelectvo aj ručné zbrane.

10:00 Zostrelili všetkých 32 dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské sily zostrelili všetkých 32 dronov Šáhid a sedem z 11 rakiet s plochou dráhou letu Ch-101/555, ktoré Rusko odpálilo v noci na štvrtok. Uviedlo to ukrajinské letectvo, informuje spravodajský web Kyiv Independent. Útok dronmi Rusi podnikli z ruského mesta Primorsko-Achtarsk a z mysu Čauda na okupovanom Kryme, zatiaľ čo riadené strely vypálili z lietadiel Tu-95 z ruskej Saratovskej oblasti.

Ruské jednotky tiež vypálili osem rakiet S-300/400 proti Charkivskej oblasti, uviedlo ukrajinské letectvo. Podľa úradov v Charkive pri útokoch utrpeli zranenia najmenej štyria ľudia a bola poškodená kritická infraštruktúra.

7:30 Rusko podniklo ďalší útok na Charkov. Poplach bol vyhlásený na celej Ukrajine 

Ruská armáda v noci na štvrtok podnikla ďalší raketový útok na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Zranené boli najmenej štyri osoby a vznikli aj škody na infraštruktúre, uviedla agentúra Reuters.

Primátor mesta Ihor Terechov spresnil, že poškodený bol plynovod a rozbité boli mnohé okná.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov dodal, že na Charkov bolo z ruskej Belgorodskej oblasti vypálených najmenej osem striel. Okrem Charkova dostala zásah aj obec Mala Danylivka severne od tohto mesta.

V noci na štvrtok bol poplach pred leteckými útokmi vyhlásený na celom území Ukrajiny, doplnil Reuters.

Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl informovali o pohybe niekoľkých skupín samovražedných dronov, ako aj o štarte atentátnikov štyroch strategických bombardérov Tu-95MS z leteckej základne Oleňja v Murmanskej oblasti na severozápade Ruska. 

Správy z predchádzajúceho dňa 29. 5. 2024: 

20:20 Rusi stavajú ochranné hangáre pre lietadlá 300 kilometrov od hraníc

Ruská armáda začala budovať hangáre na letiskách stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou, aby chránila lietadlá pred údermi dronmi a raketami. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, uviedol to ukrajinský portál Militarnyj na základe satelitných snímok zverejnených na mikroblogovacej sieti X.

Snímky ukazujú výstavbu dodatočných hangárových štruktúr na letisku Marinovka v ruskej Volgogradskej oblasti, 300 kilometrov od ukrajinských hraníc. Na snímkach je 12 nových hangárov, ktoré slúžia na parkovanie bombardérov Su-24 a Su-34. Podľa portálu Militarnyj Rusi predpokladajú, že hangáre budú chrániť lietadlá pred údermi dronmi a raketami ATACMS.

16:30 Ruský raketový útok na Sumskú oblasť zabil dvoch ľudí

Dvaja ukrajinskí civilisti prišli o život a ďalší traja utrpeli zranenia v dôsledku ruského raketového útoku na dedinu Krasnopilľa v Sumskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu tamojšieho regionálneho úradu.

Raketu vypálili z ruského územia. Útok poškodil verejné budovy vrátane kultúrneho centra, konštatovala vojenská administratíva oblasti.

Krasnopilľa leží približne desať kilometrov od ruských hraníc a je terčom pravidelných útokov ruských síl.

Počas uplynulého dňa Moskva udrela na Sumskú oblasť 81-krát v 23 samostatných útokoch, uviedla tamojšia administratíva. 

14:00 Ruské útoky v štyroch rôznych ukrajinských oblastiach si vyžiadali sedem mŕtvych

Sedem ľudí zahynulo pri sérii ruských útokov v štyroch ukrajinských oblastiach, oznámili v stredu miestni predstavitelia a úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Raketový útok v Sumskej oblasti na hraniciach s Ruskom si v stredu vyžiadal dvoch mŕtvych a troch zranených, oznámili miestne úrady.

Prokyjevský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin uviedol, že v utorok zahynuli pri niekoľkých samostatných útokoch Ruska traja ľudia. Podľa Filaškina zomreli dvaja ľudia pri útoku na mesto Toreck a jeden pri útoku na mesto Selydove, ktoré leží na frontovej línii a je pravidelne cieľom ruských útokov.

V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny boli ostreľované domy a infraštruktúra. „V dôsledku ruskej agresie zahynul jeden človek,“ uviedol tamojší gubernátor Olexandr Prokudin.

Chersonskú a Doneckú oblasť Rusko na jeseň 2022 anektovalo napriek tomu, že nad nimi nemalo plnú vojenskú kontrolu, pripomína AFP.

Minulý víkend podniklo Rusko jeden z najsmrteľnejších útokov v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, pri ktorom bol zasiahnutý hypermarket. Miestna prokuratúra v stredu oznámila, že počet obetí útoku stúpol na 19. V nemocnici totiž zomrel jeden zamestnanec obchodu, ktorý utrpel vážne popáleniny.

13:30 Výmeny zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou sú už niekoľko mesiacov pozastavené

Výmeny vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou sú už niekoľko mesiacov pozastavené, oznámila v stredu ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

Moskaľkovová z pozastavenia výmen obvinila Kyjev. "Nanešťastie sú niekoľko mesiacov kvôli Ukrajine, ktorá si stále kladie nové a vymyslené požiadavky, výmeny pozastavené," uviedla ruská predstaviteľka podľa agentúry TASS.

Rusko a Kyjev si od začiatku vojny na Ukrajine pravidelne vymieňali vojnových zajatcov prostredníctvom sprostredkovateľov. Podľa televízie Sky News nie je jasné, kedy presne sa tieto výmeny pozastavili. Ukrajina sa pritom k záležitosti bezprostredne nevyjadrila.

10:50 Švédsko oznámilo balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu za 1,13 miliárd eur

Švédska vláda v stredu oznámila, že Ukrajine poskytne ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 13 miliárd švédskych korún (približne 1,13 miliardy eur). Zo strany Štokholmu ide dosiaľ o najväčší balík vojenskej pomoci pre Kyjev, píše TASR s odvolaním na agentúru AP.

Prisľúbená vojenská pomoc pozostáva „z vybavenia, ktoré je na vrchole ukrajinského zoznamu priorít“, povedala švédska vicepremiérka Ebba Buschová. V poradí 16. švédsky balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu od začiatku ruskej invázie zahŕňa protivzdušnú obranu, delostreleckú muníciu a obrnené vozidlá, priblížila.

Švédsky minister obrany Pal Jonsson zopakoval, že Štokholm nateraz vylúčil dodanie stíhačiek JAS 39 Gripen na Ukrajinu. Ukrajinská strana sa podľa jeho slov zameriava na realizáciu programu stíhačiek F-16, ktorých dodanie prisľúbilo Kyjevu niekoľko európskych krajín,

Jonsson dodal, že Švédsko stále pracuje na tom, aby mohol stíhačky Gripen poskytnúť Kyjevu neskôr. Súčasťou nového balíka vojenskej pomoci sú aj dve lietadlá včasnej výstrahy SAAB ASCC švédskej výroby. Tie budú mať podľa ministra obrany veľký vplyv na ukrajinskú protivzdušnú obranu, pretože doplnia a posilnia sľúbené stíhačky F-16 americkej výroby. 

„Dokážete identifikovať prichádzajúce riadené strely, identifikovať bezpilotné lietadlá a ciele na súši aj na mori... Celkové hodnotenie je také, že darovanie radarového prieskumného lietadla ASC 890 by malo mať pre ukrajinské vzdušné sily v súčasnosti najväčší význam,“ vysvetlil minister.

Saab 340 s radarom ASC 890 ASC 890WIKIPEDIASaab 340 s radarom ASC 890 ASC 890

10:30 Zostrelili 13 zo 14 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 13 zo 14 dronov Šáhid, ktorými Rusko zaútočilo v noci na stredu. Uviedol to veliteľ Vzdušných síl Ukrajiny generálporučík Mykola Oleščuk, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Útok dronmi Rusi podnikli z ruského mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na pobreží Azovského mora. Lietadlá, protiraketové jednotky, jednotky elektronického boja a mobilné palebné skupiny ukrajinských vzdušných síl zostrelili ruské drony nad tromi ukrajinskými oblasťami, uviedlo ukrajinské letectvo.

Správy z predchádzajúceho dňa 28. 5. 2024: 

18:00 Rusi zhodili 1,5-tonovú bombu na mestečko v Doneckej oblasti, poškodili takmer sto budov

Ruská armáda v utorok ráno zhodila 1,5-tonovú vysoko výbušnú bombu na ukrajinské mestečko Oleksijevo-Družkivka v Doneckej oblasti. Bomba poškodila takmer sto budov a tri z nich zničila úplne. Zranenia utrpeli traja civilisti, a to dvaja dospelí a jedno dieťa. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Vadym Filaškin. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Dvoch dospelých zranených civilistov hospitalizovali, dieťa má len malé zranenia, dodal Filaškin. S požiarmi, ktoré explózia bomby spôsobila, hasiči stále bojujú.

14:30 Rusko môže začať psychologickú operáciu o otvorení nového frontu z Bieloruska

Ruská vláda by mohla spustiť novú psychologickú operáciu o možnom otvorení ďalšieho frontu z Bieloruska. Ako informuje portál Kyiv Independent, upozornilo na to ukrajinské Centrum pre boj proti dezinformáciám Ukrajinskej rady pre bezpečnosť a obranu, podľa ktorého by cieľom takejto operácie bolo „vyvolať masovú paniku“ v ukrajinskej spoločnosti. Centrum uviedlo, že čoskoro očakáva „sériu provokatívnych vyhlásení zo strany najvyššieho vedenia Ruska a Bieloruska ohrozujúcich Ukrajinu“.

Rusko 10. mája spustilo novú ofenzívu na severnú časť Charkivskej oblasti. Jeho silám sa údajne podarilo postúpiť až 10 kilometrov do regiónu, ale zastavila ich prvá obranná línia.

V nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruské sily vytvárajú ďalšie zoskupenie vojakov pri severnej hranici Ukrajiny, ktorá susedí s Bieloruskom.

Bielorusko je kľúčový partner Ruska. Hoci svojich vojakov na Ukrajinu neposlalo, umožnilo Moskve útočiť aj z jeho územia.

12:00 Ruská raketa Ch-59 zničila terminál letiska v meste Zaporižžia

Budovu terminálu letiska v ukrajinskom meste Zaporižžia zničil zásah ruskej rakety Ch-59. Potvrdilo to v pondelok južne operačné velenie ukrajinskej armády. Nikto nebol zranený. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinská generálna prokuratúra oznámila, že začala trestné vyšetrovanie tohto raketového útoku, keďže jeho cieľom bola civilná infraštruktúra. Terminál letiska Zaporižžia otvorili v októbri 2020, pričom bol opakovane terčom paľby ruských síl, napísal portál Liga. Dodal, že od začiatku invázie na Ukrajinu ruské údery poškodili viac ako polovicu ukrajinských letísk. 

ukrajinská pravda/UVZD

9:15 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 500 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 503 800 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 460 vojakov, 21 tankov, 40 bojových obrnených vozidiel či 48 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 692 tankov, 14 858 bojových obrnených vozidiel, 17 740 vozidiel a palivových nádrží, 13 029 delostreleckých systémov, 1 085 odpaľovacích raketových systémov, 815 systémov protivzdušnej obrany, 326 vrtuľníkov, 357 lietadiel, 10 482 dronov, 2 221 striel s plochou dráhou letu, 27 lodí, jednu ponorku a 2 122 kusov špeciálnej techniky.

9:00 Irán dodal Moskve pokročilé letecké bomby

Irán údajne dodal Rusku pokročilé letecké bomby, aby ich po prvý raz použilo na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na noviny Bild. Tie citujú analytika otvorených dát Juliana Röpkeho, podľa ktorého je to nová úroveň vojenskej spolupráce medzi Teheránom a Moskvou.

V ruskej Kurskej oblasti nedávno havarovalo ťažké iránske bezpilotné lietadlo Mohadžír-6. Stroj niesol pokročilé riadené letecké bomby Káem-5. Tieto bomby uviedol Irán do prevádzky v roku 2019 a ruské sily ich dosiaľ na Ukrajine nepoužili.

Dron mal zrejme za cieľ zaútočiť na ukrajinskú Sumskú oblasť, ale z neznámych príčin havaroval.

8:30 Proruskí predstavitelia hlásili dva útoky na okupovaný Luhansk

Na mesto Luhansk ležiacom na okupovanom východe Ukrajiny bol v noci na utorok podniknutý útok údajne dvakrát v priebehu približne troch hodín. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra Reuters.

K prvému útoku s kazetovou muníciou došlo v pondelok približne o 21.00 h miestneho času, uviedol proruský líder Luhanskej oblasti Leonid Pasečnik s tým, že v dôsledku útoku vypukol požiar. Ruská agentúra TASS citovala záchranné zložky, ktoré hovorili aj o zranených.

Ukrajinské médiá a vojnoví blogeri zverejnili snímku, na ktorej bol podľa nich veľký požiar v Luhansku.

Podľa ruského ministerstva obrany sa druhý útok na mesto odohral približne o polnoci, pričom zrejme zasiahol rovnakú oblasť. Predstaviteľ luhanských separatistov Rodion Mirošnik tvrdil, že obyvatelia mesta počuli dva výbuchy v tej istej štvrti ako pri prvom útoku.

Nemožno preto podľa neho vylúčiť, že k opakovanému zásahu došlo na mieste, kde záchranné tímy odstraňujú následky predchádzajúceho raketového útoku.

Ukrajinské médiá, na ktoré sa odvoláva Reuters, napísali, že cieľom druhého útoku bolo letisko. Agentúra nemohla tieto tvrdenia bezprostredne overiť.

Ukrajinské sily za posledné týždne podnikli najmenej tri útoky na Luhansk a okolité oblasti, pričom sa zameriavali najmä na sklady pohonných hmôt.

Správy z predchádzajúceho dňa 27. 5. 2024:

20:30 Francúzski inštruktori budú cvičiť vojakov na Ukrajine

Francúzsko plánuje vyslať na Ukrajinu inštruktorov na výcvik tamojšej armády. Povedal to v pondelok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj po videorozhovore s francúzskym ministrom obrany Sébastienom Lecornuom. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Syrskyj uviedol, že už podpísal dokumenty, ktoré „umožnia prvým francúzskym inštruktorom čoskoro navštíviť naše výcvikové strediská a oboznámiť sa s infraštruktúrou a personálom".

„Verím, že odhodlanie Francúzska povzbudí ďalších partnerov, aby sa pridali k tomuto ambicióznemu projektu," povedal generál Syrskyj, ale neprezradil ďalšie podrobnosti. 

19:40 Ruské bomby v Charkive jedného civilistu zabili a 11 zranili

Jeden ukrajinský civilista zomrel a 11 ďalších utrpelo zranenia, keď ruská armáda v pondelok riadenými leteckými bombami zaútočila na mesto Charkiv a zasiahla civilný podnik. Uviedol to šéf vojenskej administratívy Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov. Dodal, že bomba spôsobila vážne škody vo výrobných priestoroch vo štvrti Cholodnohirskyj .Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Starosta Charkiva Ihor Terechov, oznámil, že letecká bomba dopadla aj vo štvrti Ševčenkivskyj. „Úder smeroval do blízkosti obytných budov, ale nijaké obete alebo škody neboli hlásené," konštatoval.

16:15 Zelenskyj v Madride vyzval spojencov Ukrajiny, aby Rusko dotlačili k mieru

Ukrajina a Španielsko v pondelok podpísali dohodu o bezpečnostných zárukách. Stalo sa tak počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Madride, informovala agentúra Reuters.

Zelenskyj na tlačovej konferencii zopakoval, že ukrajinská armáda nemá dostatok rakiet protivzdušnej obrany, aby zastavila Rusko v jeho útokoch na ukrajinské dediny a mestá. 

Dodal, že len tento mesiac ruská armáda zaútočila na Ukrajinu približne 3200 riadenými leteckými bombami. Apeloval súčasne na spojencov Ukrajiny, aby s využitím „všetkých prostriedkov“ dotlačili Rusko k mieru.

Reuters doplnil, že Madrid doteraz poskytoval Kyjevu vojenskú pomoc len v obmedzenom objeme. Podľa Kielskeho inštitútu, ktorý monitoruje zbrane prisľúbené a dodané na Ukrajinu od ruskej invázie, Španielsko doteraz vyčlenilo na vojenskú pomoc 330 miliónov eur, takže na európskej úrovni je de facto len malým prispievateľom.

Viac v článku tu.

13:20 Rusko hlási obsadenie ďalších dvoch obcí na východe Ukrajiny

Ruské ozbrojené sily získali kontrolu nad ďalšími dvoma obcami vo východnej časti Ukrajiny, oznámilo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Podarilo sa im dobyť Ivanivku v Charkovskej oblasti a Netajlove v Doneckej oblasti, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Rusko 10. mája spustilo rozsiahlu pozemnú ofenzívu v Charkovskej oblasti a odvtedy hlásilo získanie viacerých obcí. Moskva sa usiluje využiť svoju výhodu na bojisku, zatiaľ čo Ukrajina čaká na dodanie zbraní poskytnutých Spojenými štátmi.

Ukrajina do oblastí na východe krajiny vysiela posily a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozorňuje, že tieto ruské útoky by mohli byť prvou vlnou letnej ofenzívy Moskvy. 

13:00 Rozviedka zaútočila dronom na ruský radar vzdialený viac ako 1 800 kilometrov od ukrajinskej hranice

Bezpilotné lietadlo patriace ukrajinskej rozviedke zaútočilo v nedeľu na radarovú stanicu slúžiacu na detekciu cieľov s dlhým dosahom Voronež M, ktorá sa nachádza v meste Orsk v ruskej Orenburskej oblasti. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na Obranné spravodajstvo Ukrajiny.

„Ukrajinský dron prekonal vzdialenosť viac ako 1 800 kilometrov k nepriateľskému objektu, čím vytvoril nový rekord v dosahu ničenia kamikadze bezpilotnými lietadlami,“ uvádza rozviedka.

Ruské spravodajské médiá napísali, že bezpilotné lietadlo „spadlo“ neďaleko Orska a že cieľom dronu „môže byť vojenské zariadenie“. Predtým bolo najvzdialenejším cieľom, na ktorý ukrajinské drony zaútočili, zariadenie v meste Salavat v ruskej Baškirskej republike, ktoré je k ukrajinským hraniciam o 140 kilometrov bližšie ako Orsk.

MIL.RU

12:20 Rusko každý mesiac stráca 24-tisíc vojakov

Ruská armáda v agresívnej vojne proti Ukrajine stráca každý mesiac 24-tisíc vojakov, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz. „Existuje údaj, podľa ktorého každý mesiac zahynie alebo je vážne zranených 24-tisíc ruských vojakov,“ povedal kancelár pre televíznu stanicu n-tv. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Scholz poznamenal, že šéf Kremľa Vladimir Putin je v agresívnej vojne, ktorú rozpútal, pripravený obetovať veľký počet svojich vojakov. Zároveň zdôraznil, že Putin „v záujme imperialistickej megalománie“ straty svojej armády neberie do úvahy.

8:10 Zelenskyj vyzval partnerov, aby dovolili Ukrajine útočiť na vojenské ciele v Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval partnerov Kyjiva, aby mu umožnili útočiť západnými zbraňami na vojenské ciele na ruskom území. Vo svojom nočnom prejave povedal, že Ukrajina vie, kde sa sústreďujú ruské vojská, a pozná oblasti, z ktorých štartujú ruské rakety a bojové lietadlá. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

„Zničiť túto teroristickú silu, a tým zachrániť tisíce životov a zaručiť zastavenie rozširovania vojny, je čisto politické rozhodnutie. Rozhodnutie, ktoré treba urobiť,“ vyjadril sa Zelenskyj. Tiež vyzval partnerov, aby urýchlili a zvýšili dodanie stíhačiek F-16 Ukrajine.

Zároveň im poďakoval za vyjadrenie sústrasti a odsúdenie ruského útoku na hypermarket v Charkive, ktorý 25. mája zabil 16 ľudí. „Je dôležité, aby toto odsúdenie viedlo k úplne spravodlivým dôsledkom. Že konečne získame dostatočný počet systémov protivzdušnej obrany na ochranu Ukrajiny a našich miest. A že naši partneri majú dostatok odhodlania na preventívnu ochranu pred ruskými teroristami, rovnako ako by zaútočili na akéhokoľvek iného teroristu, zničiť ich skôr, ako začnú brať životy,“ zdôraznil.

7:50 Pri ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynuli traja ľudia

Traja ľudia zahynuli v nedeľu pri ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti, uviedla ukrajinská prokuratúra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videa v sobotu upozornil, že Moskva zhromažďuje svoje jednotky pre nové „ofenzívne akcie“ severozápadne od Charkova pozdĺž rusko-ukrajinskej hranice. 

Charkov, 25. 5. 2024SITA/AP PHOTO/ANDRII MARIENKOCharkov, 25. 5. 2024

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite