Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tsahkna: Rusko hybridnou kampaňou testuje hranice Západu

.tasr .svet

Podľa estónskeho ministra zahraničných vecí musí Západ pochopiť, že „Rusko iba skúša, kam ho až necháme zájsť a hrotí náš strach“ z eskalácie napätia do otvoreného konfliktu.

Tsahkna: Rusko hybridnou kampaňou testuje hranice Západu sita/AP Photo/Virginia Mayo

rusko stupňovaním hybridných útokov v Európe skúša, kam až ho Západ pustí, vyhlásil v pondelok pre agentúru AFP estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna, píše TASR.

Ministrovo varovanie zaznelo iba niekoľko dní po pohraničnom spore s Moskvou, pri ktorom ruská pohraničná stráž odstránila pohraničné bóje na rieke Narva oddeľujúcu Estónsko od Ruska.

„Pre nás to nebola len otázka našej hranice, ale tiež hranice EÚ a NATO – áno, bolo to provokatívne správanie. Samozrejme, že to bola provokácia,“ dodal.

Podľa Tsahknu musí Západ pochopiť, že „Rusko iba skúša, kam ho až necháme zájsť a hrotí náš strach“ z eskalácie napätia do otvoreného konfliktu.

Incident s pohraničnými bójami sa odohral po sérií sabotáží, kybernetických a iných škodlivých aktivít v rôznych členských krajinách NATO, z ktorých bolo obvinené Rusko.

Minister uviedol, že Estónsko sa pred dvomi mesiacmi stalo cieľom najväčšieho kybernetického útoku vo svojej histórii. Vládne servery počas neho v priebehu niekoľkých hodín zahltili tri miliardy neplatných požiadaviek.

Aliancia tento mesiac odsúdila ruské škodlivé aktivity na svojom území a uviedla, že jej bezpečnosť ohrozujú dezinformácie, sabotáže, násilie a neoprávnené kybernetické zásahy.

Úrady v Česku, Estónsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku, Poľsku a Spojenom kráľovstve v nedávnej minulosti vyšetrovali a obvinili osoby v súvislosti s protištátnymi aktivitami.

Tsahkna vyhlásil, že EÚ musí na snahu Moskvy o destabilizáciu situácie odpovedať a uvaliť na ňu sankcie. Zástupcovia členských krajín EÚ v súčasnosti v Bruseli rokujú o balíku opatrení, ktoré Rusko potrestajú za hybridné útoky, dohodu však blokuje Maďarsko.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite