Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína žiada zastavenie útokov v Červenom mori, rokovala aj s USA

.tasr .svet

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa v utorok v Pekingu stretol so svojím jemenským náprotivkom.

Čína žiada zastavenie útokov v Červenom mori, rokovala aj s USA sita/AP Photo/Osamah Abdulrahman

čína v utorok vyzvala na ukončenie útokov na civilné lode v Červenom mori a žiadala bezpečnosť plavby. Takisto uviedla, že v predchádzajúcich dňoch s USA rokovala o námorných záležitostiach. TASR informuje podľa správ agentúry Reuters.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa v utorok v Pekingu stretol so svojím jemenským náprotivkom. Wang I uviedol, že Čína je pripravená zohrávať v tejto záležitosti konštruktívnu úlohu, oznámilo čínske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Ministerstvo tiež uviedlo, že Čína a USA minulý piatok (24. mája) uskutočnili konzultácie o námorných záležitostiach a dohodli sa, že budú udržiavať dialóg s cieľom zvládať riziko.

Čína však podľa ministerstva vyjadrila vážne znepokojenie v spojitosti s narušeniami a provokáciami zo strany USA v okolitých vodách a vyzvala Washington, aby prestal zasahovať do sporov medzi Čínou a jej susedmi alebo „využíval more na kontrolu Číny“. USA by takisto mali bezprostredne prestať podporovať a tolerovať taiwanské sily usilujúce sa o nezávislosť.

USA udržiavajú priamu spoluprácu s Taiwanom vrátane predaja zbraní, s čím Peking nesúhlasí. Čína tento samosprávny ostrov považuje za súčasť svojho územia, taiwanská vláda však nároky Pekingu odmieta.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite