Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švajčiarski poslanci žiadajú od vlády prísnejší postoj v otázke ruských špiónov

.tasr .svet

Švajčiarsko je jednou z krajín, kde je pod diplomatickým krytím nasadených najviac príslušníkov ruských tajných služieb.

Švajčiarski poslanci žiadajú od vlády prísnejší postoj v otázke ruských špiónov sita/Kay Nietfeld/dpa via AP

horná komora švajčiarskeho parlamentu v pondelok drvivou väčšinou schválila návrh vyzývajúci na systematické vyhostenie ruských a iných špiónov, ktorí sú považovaní za hrozbu pre národnú bezpečnosť a diplomatické postavenie Švajčiarska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Návrh podporilo 32 členov Rady štátov, proti nemu sa postavilo deväť a dvaja sa hlasovania zdržali. Dolná komora parlamentu - Národná rada - ho schválila ešte minulý rok.

Počas pondelkovej parlamentnej debaty zákonodarcovia upozornili na skutočnosť, že špióni často figurujú v diplomatickom zbore, pričom môžu využívať imunitu vyplývajúcu z tohto postavenia.

Švajčiarska kontrarozviedka (FIS) minulý rok varovala, že ruská invázia na Ukrajinu spravila zo Švajčiarska, v ktorom sídli viacero medzinárodných organizácií, ohnisko ruskej a čínskej špionáže. 

Vzhľadom na svoju úlohu hostiteľského štátu je Švajčiarsko podľa FIS v Európe jednou z krajín, kde je pod diplomatickým krytím nasadených najviac príslušníkov ruských tajných služieb.

Šéf FIS Christian Dussey naznačil, že najmenej tretina z približne 220 osôb, ktoré sú akreditované ako diplomatický alebo iný personál na ruských diplomatických misiách v Ženeve a Berne, pracovala pre tajné služby Moskvy.

„Švajčiarsko ako sídlo medzinárodných organizácií a štát uprostred Európy je atraktívnym miestom pre spravodajské služby,“ uviedla v pondelok sociálnodemokratická poslankyňa Franziska Rothová. V debate spomenula odhad kontrarozviedky, podľa ktorej sa každý piaty ruských špión v Európe údajne nachádza práve v Švajčiarsku.

Švajčiarska prezidentka a bývalá ministerka obrany Viola Amherdová povedala, že vláda návrh prijatý poslancami podporuje. Podľa nej je dôležité vyslať signál, že krajina nebude tolerovať aktivity, ktoré ohrozujú jej bezpečnosť. Zároveň však zdôraznila potrebu zvážiť a rozhodnúť o každom takomto prípade osobitne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite