Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 118. týždeň vojny (13. 5. 2024 – 19. 5. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 118. týždeň vojny (13. 5. 2024 – 19. 5.  2024) SITA/UKRAINIAN POLICE VIA AP

Informácie z predchádzajúceho dňa 19. 5. 2024:

17:15 Ruské útoky si v Charkovskej oblasti vyžiadali 10 mŕtvych

Najmenej päť ľudí zomrelo a 16 ďalších utrpelo zranenia pri ruskom rannom útoku na rekreačné stredisko v Charkovskej oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tamojších predstaviteľov a políciu. Medzi mŕtvymi je aj tehotná žena.

Medzi zranenými je napríklad osemročné dieťa, ktoré utrpelo menej závažné zranenia. Osem ľudí je vo vážnom stave. Policajt a zdravotník záchrannej služby sa ocitli pod opakovanou paľbou, keď pomáhali na mieste útoku.

Vojenská správa Charkovskej oblasti uviedla, že Rusi použili dve rakety Iskander-M a na miesto pri Charkove zaútočili dvakrát.

Na platforme Telegram vojenská správa Charkovskej oblasti tiež informovala, že v okrese Kupiansk v dôsledku ruského ostreľovania salvovým raketometom Uragan v nedeľu zomrelo päť ľudí. Rusi zaútočili na obce Novoosynove a Kivšarivka, pričom zabili troch mužov vo veku 64, 65 a 58 rokov a dve ženy vo veku 56 a 72 rokov. Ďalších deväť ľudí utrpelo zranenia.

16:00 V noci zničili ruskú mínolovku Kovrovec

Ukrajinské sily tvrdia, že v noci zničili mínolovku Kovrovec ruskej Čiernomorskej flotily. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda odvolávajúc sa na ukrajinské námorníctvo.

Kovrovec, mínolovka triedy Projekt 266M, je špeciálne plavidlo, ktorého úlohou je hľadať, odhaľovať a ničiť námorné míny a viesť lode cez mínové polia. Zničené plavidlo bolo upravené a oproti jeho sovietskym predchodcom malo pokročilejšie vybavenie na detekciu a likvidáciu mín a nižšie akustické pole. Na lodi pracovalo takmer 70 námorníkov. 

Mínolovka triedy Projekt 266M zakotvená v Sevastopoli.wikimedia commonsMínolovka triedy Projekt 266M zakotvená v Sevastopoli.

10:00 Slavjanská ropná rafinéria po dronových útokoch prerušila prevádzku 

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Ropná rafinéria v Slavjansku po masívnom dronovom útoku z Ukrajiny v nedeľu pozastavila svoju prevádzku, dodali tamojší predstavitelia.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že ruské ozbrojené sily zostrelili deväť rakiet typu ATACMS nad okupovaným Krymským polostrovom, a najmenej 60 bezpilotných lietadiel nad ostatným územím Ruska vrátane Krasnodarskej oblasti.

Slavjanská ropná rafinéria je súkromný závod s kapacitou štyri milióny metrických ton ropy ročne, píše Reuters. Kyjev tvrdenia bezprostredne nekomentoval.

Rusko zaznamenalo zvýšenú mieru ukrajinských útokov na svoje územie od otvorenia nového frontu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny začiatkom mája. 

9:00 Ukrajinské letectvo tvrdí, že zostrelilo všetkých 37 útočných dronov z Ruska 

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

„Výsledkom bitky protivzdušnej obrany je zostrelenie všetkých 37 Šáhidov (útočných dronov iránskej výroby) nad Kyjevskou, Odeskou, Mykolajivskou, Sumskou, Vinnyckou, Žytomyrskou, Čerkaskou a Chersonskou oblasťou,“ uviedlo vo vyhlásení ukrajinské letectvo. Reuters pripomína,  že správy z bojiska nebolo možné bezprostredne overiť.

Rusko podľa agentúry DPA uviedlo, že v noci na nedeľu nad okupovaným polostrovom Krym zachytilo dovedna deväť rakiet typu ATACMS a zostrelilo jeden nepriateľský dron. Na platforme Telegram o tom v nedeľu informovalo ministerstvo obrany v Moskve.

Tri ďalšie drony boli podľa ministerstva zneškodnené nad ruskou pohraničnou Belgorodskou oblasťou a 57 ďalších dronov bolo zničených nad Krasnodarskou oblasťou, cituje DPA a s tým, že informácie nebolo možné bezprostredne overiť. 

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 5. 2024:

20:00 Ukrajinské útoky na vojenské ciele Ruska na Kryme znížili jeho schopnosť chrániť vzdušný priestor

Štyri ukrajinské útoky na ruské vojenské ciele na okupovanom Kryme znížili schopnosť Ruska brániť vzdušný priestor okolo polostrova. V spravodajskom hlásení o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany. Údery podľa rezortu tiež ukázali schopnosť Ukrajiny zasiahnuť ruské operácie protivzdušnej obrany. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Ukrajina 14. mája zaútočila na vojenské letisko Belbek a zničila prvky batérie raketovej protivzdušnej obrany vrátane radarového systému a odpaľovacích zariadení. Ďalšie tri úspešné útoky vykonala v období medzi 16. aprílom až 12. májom.

Podľa Londýna je veľmi pravdepodobné, že Rusko v dôsledku útokov bude musieť rozptýliť a premiestniť letecké prostriedky, čo v konečnom dôsledku zvýši letové hodiny a požiadavky na údržbu.

15:00 Nezávislé médiá potvrdili úmrtie viac ako 52-tisíc ruských vojakov 

Ruské nezávislé médium Mediazona a ruská služba BBC potvrdili totožnosť 52 789 ruských vojakov, ktorí zomreli počas vojny na Ukrajine. Od konca apríla, keď Mediazova zverejnila zoznam naposledy, sa tento počet zvýšil o zhruba 1 100 ľudí. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Spomenuté médiá upozorňujú, že v skutočnosti je počet zabitých ruských vojakov pravdepodobne výrazne vyšší. Mená mŕtvych médiá totiž zistili z otvorených zdrojov, ako sú nekrológy, príspevky na sociálnych sieťach od príbuzných, správy regionálnych médií či vyhlásenia miestnych úradov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zomrelo viac ako 3 400 ruských dôstojníkov. Z nich 403 malo hodnosť podplukovníka alebo vyššiu.

12:30 Rusko stratilo vo vojne už viac ako 491-tisíc vojakov

Rusko prišlo na Ukrajine podľa Kyjiva za uplynulých 24 hodín o 1 210 vojakov. Straty Moskvy na personále od začiatku invázie sa tak dostali na úroveň 491 080. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, píše web Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa prišlo aj o 13 tankov, 43 obrnených bojových vozidiel pechoty, 36 delostreleckých systémov, jedno lietadlo, jeden systém protivzdušnej obrany, 35 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, tri strely s plochou dráhou letu, 65 vozidiel a cisterien a šesť kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú už 7 560 tankov, 14 595 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 639 delostreleckých systémov, 354 lietadiel, 801 systémov protivzdušnej obrany, 10 108 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 203 striel s plochou dráhou letu, 17 169 vozidiel a cisterien a 2 075 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

12:00 Rusko v noci zaútočilo dronmi na dve energetické zariadenia

Ruské sily v noci na sobotu zaútočili dronmi na dve energetické zariadenia na Ukrajine. Oznámila to štátna energetická spoločnosť Ukrenerho, ale rozsah škôd v zariadeniach nepriblížila. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Jedno zo zariadení, ktoré sa ocitli pod útokom, sa podľa tamojšieho gubernátora Filipa Pronina nachádza v Poltavskej oblasti. Lokalitu druhého zariadenia nezverejnili.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v sobotu informoval, že protivzdušná obrana v noci zostrelila všetkých 13 bezpilotných lietadiel typu Šáhid, ktorými útočilo Rusko.

10:30 V dôsledku bojov v Charkovskej oblasti evakuovali už 10.000 ľudí 

Takmer 10.000 ľudí bolo prinútených opustiť svoje domovy v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny po pozemnom útoku ruských jednotiek, uviedol v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Celkovo bolo evakuovaných 9907 ľudí,“ spresnil gubernátor. K spusteniu ruského pozemného útoku v pohraničnej Charkovskej oblasti došlo pred vyše týždňom a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že môže ísť iba o prvú vlnu rozsiahlejšej ofenzívy.

Obyvatelia Charkovskej oblasti utekajú pred ruskými vojakmi, ktorým sa podarilo postúpiť o päť až desať kilometrov pozdĺž severovýchodnej hranice, kým ich zastavili ukrajinské sily. 

Charkiv, 18. 5. 2024.SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKACharkiv, 18. 5. 2024.Synehubov ďalej dodal, že ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo odraziť v noci na sobotu dva pokusy o prienik. Situácia je podľa neho pod kontrolou, kým obrancovia v určitých oblastiach vykonávajú útočné a prieskumné operácie.

Moskva útočí na niekoľko obcí v oblasti vrátane mesta Vovčansk, ktoré sa nachádza len päť kilometrov od hraníc, pripomína AFP. „V oblasti mesta Vovčansk si ukrajinské jednotky posilňujú obranu,“ povedal Synehubov.

Ruský prezident Vladimir Putin počas svojej piatkovej návštevy Číny označil ofenzívu v Charkovskej oblasti za odpoveď na ukrajinské ostreľovanie ruských pohraničných oblastí.

9:30 V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii 

K leteckému poplachu a následnej explózii došlo v sobotu skoro ráno v ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Gubernátor Belgorodskej oblasti, ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, Viačeslav Gladkov, na platforme Telegram vyzval tamojších obyvateľov, aby sa podľa možnosti presunuli do bezpečia, píše ruská štátna tlačová agentúra TASS. Informácie o prípadných obetiach či materiálnych škodách neboli bezprostredne známe.

Aj v blízkosti vojenskej akadémie v Petrohrade došlo k výbuchu, informovali v piatok večer ruské médiá. Zranenia pri výbuchu utrpelo sedem osôb, dodal kanál Baza na platforme Telegram, ktorý sa považuje za prepojený na bezpečnostné zložky.

Ukrajinské médiá podľa agentúry AFP uviedli, že šlo o útok s použitím bezpilotných lietadiel

Predovšetkým ruské pohraničné oblasti sú pravidelne terčom ostreľovania z Ukrajiny v reakcii na vojenskú inváziu Moskvy. Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval svoje dronové útoky na Rusko, pričom sa zameriava najmä na lokality s energetickou infraštruktúrou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina sa v boji proti ruskej agresii spolieha na vojenskú podporu Západu, nalieha na spojencov, aby urýchlili dodávky zbraní ukrajinskej armáde. 

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 5. 2024:

20:30 Porošenko: Neverte Putinovi, keď hovorí, že nezaútočí na Charkov

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko povedal, že nikto by nemal veriť Vladimirovi Putinovi, ktorý povedal, že neplánuje dobyť mesto Charkov. Šéf Kremľa v piatok vyhlásil, že cieľom ruskej ofenzívy v ukrajinskej Charkovskej oblasti je akurát vytvoriť nárazníkovú zónu.

„Ruský vodca nemá momentálne príležitosť dobyť Charkov kvôli ukrajinským obranným silám,“ povedal Porošenko. Tvrdí, že vo štvrtok navštívil mesto Vovčansk, ktoré sa pre tvrdé ruské útoky zmenilo na „peklo“ s prázdnymi domami bez ľudí.

„Neverte Putinovi. Nebojte sa Putina. Môžem potvrdiť, že naša stratégia bude nasledovná - Ukrajina zvíťazí a Rusko nepochybne prehrá,“ skonštatoval Porošenko podľa webu news.sky.com.

20:00 Putin podľa analytikov predstiera záujem o mierové rokovania

Ruský vodca Vladimir Putin využil stretnutie s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom na „propagáciu naratívu Kremľa predstierajúceho záujem o mierové rokovania“. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Dvojica vo štvrtok podpísala spoločné vyhlásenie, v ktorom sa zmieňuje o ruskej podpore navrhovanému čínskemu mierovému plánu a o možných budúcich rokovaniach o ukončení vojny na Ukrajine pod vedením Pekingu. Vo vyhlásení uviedli, že obe krajiny podporujú „udržateľné riešenie ukrajinskej krízy“.

Podľa analytikov Kremeľ „naďalej využíva akékoľvek výzvy na mierové rokovania na predstieranie záujmu o rokovania“ v nádeji, že podkope západnú podporu Ukrajine. Moskva tiež dúfa, že Západ prinúti Ukrajinu k rokovaniam s Ruskom, v rámci ktorých Kyjiv akceptuje ústupky v otázkach ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, dodal ISW.

15:30 Zelenskyj podpísal zákon, ktorý službu v armáde umožní aj vybraným odsúdencom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým kategóriám odsúdených, aby slúžili v ukrajinskej armáde. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z webovej stránky ukrajinského parlamentu, uvádza TASR.

Okrem zákona „o zavedení inštitútu podmienečného prepustenia osôb z výkonu trestu za ich priamu účasť na obrane krajiny, ochrane jej nezávislosti a územnej celistvosti“ Zelenskyj podpísal i zákon, ktorým sa zvyšujú pokuty pre osoby nedodržiavajúce pravidlá mobilizácie do ozbrojených síl.

Pokuta sa teraz môže pohybovať od 17.000 do 25.500 hrivien (približne 400 až 600 eur). Za nezaplatenie pokuty budú môcť úrady odpísať prostriedky z účtov alebo zhabať majetok, prípadne uplatniť aj trestnoprávnu zodpovednosť.

Zelenskyj v polovici apríla podpísal nový zákon o mobilizácii. Zaväzuje mužov podliehajúcich brannej povinnosti - teda vo veku od 18 do 60 rokov -, aby do 60 dní aktualizovali svoje údaje na vojenských správach, zvyšuje platy dobrovoľníkom a sprísňuje tresty za vyhýbanie sa povolaniu do armády, poznamenala agentúra Reuters.

V zákone sa tiež stanovuje, že výnimku z mobilizácie dostane len 50 percent štátnych zamestnancov, a nie 100 percent ako doteraz. Od mobilizácie sú plne oslobodení len štátni zamestnanci na najvyšších postoch. V evidencii budú aj zamestnanci bezpečnostných zložiek vo výslužbe.

Nový zákon tiež ruší kategórie obmedzenej spôsobilosti pre vojenskú službu. Po novom budú na Ukrajine len dve kategórie: spôsobilí a nespôsobilí na vojenskú službu. Tí, ktorí sú v súčasnosti nespôsobilí, sa musia do deviatich mesiacov podrobiť novej lekárskej prehliadke, aby potvrdili alebo zmenili ich zaradenie. 

Bezprostredne po vpáde ruských vojsk do krajiny 24. februára 2022 narukovalo mnoho Ukrajincov do armády dobrovoľne. Ale po dvoch rokoch vojny sa pred vojenskými strediskami už rady netvoria a mnoho mužov sa bojom skôr snaží vyhnúť, napísala agentúra Reuters.

 Ani jedna strana konfliktu oficiálne svoje vojenské straty nezverejňuje, odhady však hovoria o vysokých stratách na oboch stranách frontovej línie.

14:00 Útok na Kryme zničil tri stíhačky a palivové zariadenie

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok, napísala agentúra Reuters.

Satelitné snímky vyhotovené vo štvrtok ukázali, že na základni boli zničené tri stíhačky – dve MiG-31 a jedna Su-27, informovala spoločnosť Maxar. Dodala, že jedna stíhačka MiG-29 sa zdala byť poškodená.

SITA/MAXAR TECHNOLOGIES VIA AP

SITA/MAXAR TECHNOLOGIES VIA AP

Ukrajina sa k útoku na leteckú základňu na Kryme verejne neprihlásila. Kyjev však čoraz častejšie podniká dronové a raketové útoky proti strategickým cieľom ďaleko za frontovou líniou.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zachytila päť rakiet dlhého doletu ATACMS, ktorými Ukrajina útočila na Krym. V stredu informovalo o zostrelení desiatich striel ATACMS. Ani pri jednom z útokov nehlásila Moskva žiadne škody na vojenských zariadeniach, pripomína Reuters.

14:00 Armáda prvýkrát od začiatku vojny nehlási nedostatok delostreleckej munície

Prvýkrát od začiatku totálnej ruskej invázie na Ukrajinu nijaká ukrajinská brigáda nehlási nedostatok delostreleckých granátov. Ako informuje web Kyiv Independent, povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Počas zimných mesiacov ukrajinské ozbrojené sily trpeli kritickým nedostatkom delostreleckých granátov, z veľkej časti pre meškanie americkej vojenskej pomoci. V januári minister obrany Rustem Umerov povedal, že Ukrajina nie je schopná vystreliť viac ako 2-tisíc granátov denne, čo bola zhruba tretina v porovnaní s tým, koľko granátov denne vystrelili Rusi.

Česká iniciatíva na nákup delostreleckých granátov pre Ukrajinu identifikovala 500-tisíc kusov 155-milimetrovej munície a 300-tisíc delostreleckých granátov ráže 122 milimetrov mimo Európy, ktoré je možné kúpiť a poslať na Ukrajinu. Zelenskyj však uviedol, že pokrok v obstarávaní delostreleckých granátov sa dosiahol ešte pred začatím tejto iniciatívy.

9:20 Sevastopoľ skončil po útoku dronmi bez elektriny

Rozsiahly ukrajinský útok dronmi na okupovaný polostrov Krym spôsobil výpadok elektriny v meste Sevastopoľ, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev povedal, že útok poškodil elektráreň v meste a obnovenie dodávok energie môže trvať aj deň. Zároveň oznámil, že školy v meste budú dočasne zatvorené.

Už skôr ukrajinské útoky podľa satelitných snímok, ktoré zverejnila spoločnosť Maxar Technologies, poškodili sklad paliva na leteckej základni Belbek pri Sevastopoli.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že protivzdušná obrana nad Krymom zničila 51 ukrajinských bezpilotných lietadiel, ďalších 44 nad Krasnodarským krajom a šesť nad Belgorodskou oblasťou. Ruské lietadlá a lode podľa rezortu tiež v Čiernom mori zničili šesť námorných dronov.

Útoky dronmi značia úsilie Kyjiva o spätný úder počas novej ofenzívy Moskvy na severovýchode Ukrajiny. Ruská ofenzíva v Charkivskej oblasti vytvára ďalší tlak na ukrajinské sily čeliace personálnej aj zbrojnej presile v čase, keď čakajú na omeškané dodávky zbraní a munície od západných partnerov.

8:00 Padlo ďalších 1 410 ruských vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 410 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 489 870 ľudí, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o 18 tankov, 14 obrnených bojových vozidiel pechoty, 38 delostreleckých systémov, jeden raketomet, dve lietadlá a jeden vrtuľník.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 547 tankov, 14 552 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 603 delostreleckých systémov, 1 071 raketometov, 353 lietadiel a 326 vrtuľníkov.

Správy z predchádzajúceho dňa 16.5.2024:

20:30 Cavoli: Rusi nemajú dostatočné počty na dosiahnutie strategického prielomu

Ruská armáda nemá dostatočný počet pozemných síl na dosiahnutie strategického prielomu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) Christopher Cavoli, píše TASR s odvolaním na agentúry AFP a Reuters.

„Rusi nemajú potrebné počty na to, aby urobili strategický prielom... nemajú na to ani schopnosti a zručnosti,“ povedal Cavoli po rokovaní Vojenského výboru NATO v Bruseli. Zároveň vyjadril presvedčenie, že ukrajinské sily udržia v Charkovskej oblasti svoje obranné línie.  

Rusko spustilo 10. mája novú ofenzívu na Charkovskú oblasť, ktorá sa nachádza pri spoločnej hranici na severovýchode Ukrajiny. Do ofenzívy je nasadených asi 30.000 vojakov ruskej armády, ktorí  zamerali svoje úsilie na pohraničné lokality Lypcy a Vovčansk. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzhľadom na situáciu zrušil svoje návštevy Belgicka a Španielska.

SITA/AP PHOTO/VIRGINIA MAYOChristopher Cavoli

Ukrajina vo štvrtok uviedla, že sa v Charkovskej oblasti snaží "stabilizovať" frontovú líniu. Podľa výpočtov agentúry AFP na základe údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) dobylo Rusko od 9. do 15. mája 278 štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

Cavoli uviedol, že spojenci Kyjeva urýchľujú dodávky pomoci pre ukrajinskú armádu. „Práve teraz dostávajú obrovské množstvo munície, obrovské množstvo systémov protivzdušnej obrany krátkeho dosahu a značné množstvo obrnených vozidiel,“ priblížil.

19:40 Dánsko oznámilo nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu

Dánsko pošle Ukrajine nový balík vojenskej pomoci v hodnote 5,6 miliárd dánskych korún (zhruba 750 miliónov eur). Oznámilo to vo štvrtok dánske ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

V poradí 18. dánsky balík vojenskej pomoci pre Kyjev je zameraný na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany a delostrelectva, uviedol vo vyhlásení šéf dánskeho rezortu obrany Troels Lund Poulsen. Dánsko podpísalo vo februári s Ukrajinou bezpečnostnú dohodu s platnosťou na desať rokov, pripomína AFP. Podobné dohody predtým s Kyjevom uzavreli Británia, Nemecko i Francúzsko.

Podľa údajov Kielskeho inštitútu pre globálnu ekonomiku (IfW) je Dánsko štvrtým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci pre Ukrajinu od začiatku ruskej invázie. Za ďalšiu vojenskú pomoc sa Dánsku poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Som vďačný premiérke (Mette) Frederiksenovej, jej vláde, všetkým poslancom Folketingu (dánskeho parlamentu) a dánskemu ľudu za ich neochvejnú podporu Ukrajiny v tomto boji za naše spoločné hodnoty a budúcnosť,“ napísal v príspevku na sociálnej sieti X.

18:30 Tusk diskutoval so Zelenským o situácii v Charkovskej oblast

„Prezident (Zelenskyj) zavolal, aby opísal situáciu v Charkove, kde sa dnes pred poludním stretol s veliteľmi jednotiek brániacich mesto, “uviedla Tuskova kancelária v príspevku na sociálnej sieti X. Dodala, že telefonát trval takmer hodinu a týkal sa aj nadchádzajúceho summitu NATO vo Washingtone.

Rusko spustilo 10. mája novú ofenzívu na Charkovskú oblasť, ktorá sa nachádza pri spoločnej hranici na severovýchode Ukrajiny. Do ofenzívy je nasadených asi 30.000 vojakov ruskej armády, ktorí  zamerali svoje úsilie na pohraničné lokality Lypcy a Vovčansk. Zelenskyj vzhľadom na situáciu zrušil svoje návštevy Belgicka a Španielska.

14:50 Ukrajina viní Rusko zo zadržiavania a zabíjania civilistov v Charkovskej oblasti

Ruské jednotky berú do zajatia ukrajinských civilistov a bránia ich evakuácii z dobytej severnej časti mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severozápade Ukrajiny. V statuse na platforme Telegram to vo štvrtok uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ktorý dodal, že ukrajinské úrady vedia "o prvých prípadoch popráv civilistov ruskou armádou".

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, ukrajinské ministerstvo obrany v stredu (15. mája) potvrdilo, že ruské jednotky vstúpili do severných častí mesta Vovčansk, pričom im však ukrajinská armáda údajne zabránila opevniť sa tam.

Klymenko v statuse napísal, že podľa správ tajných služieb ruská armáda, ktorá sa snažila vo Vovčansku opevniť, nedovolila evakuáciu miestnych obyvateľov: jej vojaci začali unášať ľudí a zvážať ich do pivníc. Podľa Klymenka sú k dispozícii už aj správy o prípadoch zastrelenia civilistov ruskou armádou.

Ako príklad uviedol jedného z obyvateľov Vovčanska, ktorý sa pokúsil utiecť pešo, odmietol plniť príkazy okupačných vojakov a "Rusi ho zabili". V súvislosti s podozrením zo spáchania "vojnových zločinov" sa týmto prípadom zaoberajú príslušné ukrajinské úrady.

AFP podotkla, že v podmienkach vojny nemohla tieto tvrdenia overiť. Moskva na podozrenie bezprostredne nereagovala.

Od prekvapivého pozemného útoku ruských jednotiek v Charkovskej oblasti ukrajinské úrady z lokalít ohrozených bojmi evakuovali takmer 9000 ľudí.

AFP pripomenula, že ruskí vojaci už boli obvinení z popráv civilistov v tých častiach Ukrajiny, ktoré obsadili a okupovali krátko po invázii ruskej armády na Ukrajinu vo februári 2022. V apríli 2022 boli po ústupe ruských jednotiek z metropolitnej oblasti Kyjeva, napr. na uliciach mesta Buča, ukrajinskými vojakmi i novinármi nájdené telá desiatok zastrelených civilistov, pričom niektorí mali ruky zviazané za chrbtom. 

12:30 Armáda zasiahla hlavný ruský muničný sklad na Kryme, bola v ňom väčšina rakiet pre stíhačky

Na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym bol v stredu večer zasiahnutý hlavný raketový a delostrelecký sklad ruských síl. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na partizánske hnutie Ukrajincov a Krymských Tatárov Ateš.

Telegramové konto Krymský vietor ešte predtým tvrdilo, že ruské vojenské letisko Belbek pri Sevastopoli bolo terčom útoku a podľa očitých svedkov v dôsledku toho začal horieť sklad paliva. Výbuchy tiež hlásili aj v Sevastopoli, Simferopoli, Džankoji a Hvardijskom.

Partizáni tvrdia, že v poškodenom sklade sa nachádzala „väčšina rakiet“ pre ruské stíhačky Su-27 a Su-30 a tiež lietadlá MiG-31, a tiež nosič balistických rakiet Kinžal, ktoré Rusko používa na útoky na Ukrajinu. Partizáni výslovne nepovedali, či sa medzi skladovanou muníciou nachádzali aj rakety Kinžal.

„V dôsledku sekundárnej detonácie došlo aj k značnému poškodeniu infraštruktúry letiska,“ uviedla skupina Ateš.

Ruské ministerstvo obrany nepotvrdilo ukrajinský útok, iba uviedlo, že protivzdušná obrana zneškodnila päť rakiet ATACMS dodaných Spojenými štátmi. Ukrajinská armáda útoky nekomentovala.

10:30 Hlásia zastavenie postupu Ruska v niektorých zónach Charkovskej oblasti

Ukrajinské jednotky zastavili ruský postup v niektorých zónach Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde vedie Rusko novú ofenzívu. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská armáda, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Ruské jednotky postupujú vo všetkých smeroch, vyhlásil vo štvrtok počas návštevy Pekingu tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Sergej Šojgu. Ukrajinská armáda toto tvrdenie poprela.

„Situácia v charkovskom sektore je naďalej zložitá, no dynamicky sa vyvíja. Naše obranné sily ju čiastočne stabilizovali a postup nepriateľa v niektorých zónach a na niektorých miestach  zastavili,“ vyhlásil hovorca ukrajinskej armády.

Ruské jednotky spustili novú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny 10. mája. Zatiaľ sa im v nej podarilo dobyť 278 štvorcových kilometrov územia, prevažne v Charkovskej oblasti, odhaduje AFP na základe údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Ide o najvýraznejší ruský územný zisk od decembra 2022, keď sa ruským silám podarilo opätovne dobyť Luhanskú oblasť, dodáva AFP.

10:00 Rusi preferujú vytvorenie nárazníkovej zóny pred ďalším postupom v Charkivskej oblasti

Ruské sily nepostúpili viac ako osem kilometrov od hraníc v severnej časti Charkivskej oblasti, kde majú v úmysle vytvoriť „nárazníkovú zónu“ namiesto toho, aby postupovali hlbšie. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Podľa analytikov tempo ruských útočných operácií v severnej časti Charkivskej oblasti pokleslo po tom, čo Rusi pôvodne obsadili Ukrajincami menej bránené oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinskí vojenskí predstavitelia však medzičasom uviedli, že ukrajinské sily čiastočne stabilizovali situáciu v severnej časti Charkivskej oblasti, ktorá hraničí s Ruskom.

Ruské sily dosiahli od 10. mája taktické úspechy v severnej časti Charkivskej oblasti v lokalitách, kde ukrajinské sily zámerne nevytvorili významné obranné línie. Zdá sa, že Rusi v súčasnosti uprednostňujú vytvorenie „nárazníkovej zóny“ pred postupovaním hlbšie do Charkivskej oblasti.

7:40 Zelenskyj oznámil čiastočné stabilizovanie situácie v Charkovskej oblast

Jednotkám ukrajinských obranných síl sa počas dňa podarilo čiastočne stabilizovať situáciu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde pokračujú obranné operácie v pohraničných oblastiach a pri meste Vovčansk. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky, informuje TASR s odvolaním sa na jeho vyjadrenia na sociálnej sieti X a agentúru DPA.

„Okupanti, ktorí prenikli do Charkovskej oblasti, sú ničení všetkými dostupnými prostriedkami,“ povedal Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie. Ukrajinské delostrelectvo, drony a pechota pracujú podľa jeho slov dostatočne a situáciu sa podarilo čiastočne stabilizovať.

Situácia v Charkovskej oblasti je v posledných týždňoch mimoriadne napätá, pripomína DPA. Ruská armáda tam minulý týždeň spustila ofenzívu a ruské ministerstvo obrany už oznámilo dobytie viacerých tamojších obcí.

Zelenskyj uviedol, že Kyjev bude pokračovať v obranných činnostiach najmä v meste Vovčansk, ktoré sa nachádza v blízkosti hraníc s Ruskom. Zdôraznil, že Ukrajine musia byť poskytnuté všetky možné prostriedky, aby mohla odvrátiť protivníka. „Svet má silu, má zbrane, má schopnosť zatlačiť Rusko k mieru - k spravodlivému mieru,“ povedal.

Správy z predchádzajúceho dňa 15.5.2024:

17:55 Ruský útok na Cherson zranil 11 civilistov

Jedenásť ukrajinských civilistov utrpelo zranenia pri stredajšom ruskom leteckom útoku na Cherson. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu gubernátora oblasti Olesandra Prokudina. Pri útoku utrpeli zranenia napríklad 15-ročný chlapec a jeho 53-ročný otec. Chlapcovho otca hospitalizovali so zraneniami spôsobenými črepinami. Ruský úder poškodil niekoľko obytných budov a vzdelávaciu inštitúciu, dodal Prokudin.

Ukrajinská armáda oslobodila mesto Cherson a iné obce na západnom brehu rieky Dnipro na jeseň roku 2022. Rusi odvtedy toto oslobodené územie pravidelne ostreľujú.

17:00 Čiastočne vytlačili ruské sily z mesta Vovčansk

Ukrajinské sily odrazili ruské útoky na Vovčansk v Charkivskej oblasti a „čiastočne vytlačili nepriateľské sily z mesta“. Uviedol to v stredu ukrajinský generálny štáb, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Ukrajinské ministerstvo obrany predtým v stredu uviedlo, že menšie ruské pechotné jednotky vstúpili do severnej časti Vovčanska a pokúšajú sa tam zaujať pozície. „Obranné operácie pokračujú na severnom a severozápadnom predmestí,“ uviedol generálny štáb vo svojej správe.

Nové ofenzívne akcie na severe Charkivskej oblasti Rusko odštartovalo 10. mája smerom na obec Lypci a mestečko Vovčansk.

16:00 Blinken oznámil pomoc Ukrajine za 2 miliardy dolárov 

Americký minister zahraničia Antony Blinken v stredu počas návštevy Ukrajiny oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu v objeme 2 miliardy dolárov. Zhruba 1,6 miliardy dolárov pochádza zo 60-miliardového balíka, ktorý Washington schválil v apríli.

Blinken vysvetlil, že peniaze použijú na tri účely, a to poskytnutie zbraní v krátkodobom horizonte, investície do ukrajinskej obranno-priemyselnej základne a umožnenie Ukrajine nakupovať vojenské zásoby z iných krajín.

„Toto je veľmi silný odkaz pre našich priateľov aj nepriateľov,“ vyjadril sa ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii s Blinkenom. 

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Šéf americkej diplomacie tiež povedal, že chápe naliehavú ukrajinskú potrebu dodatočnej protivzdušnej obrany na ochranu pred ruským náporom a pri svojej pomoci ju uprednostňuje. Dodal, že USA „nepodporujú ani neumožňujú útoky mimo Ukrajiny“ s použitím zbraní dlhého doletu dodávaných Američanmi. Toto rozhodnutie je podľa jeho slov v Kyjive.

Blinken oznámil vojenské financovanie Ukrajiny v čase, keď sa ukrajinské sily stiahli z častí severovýchodu krajiny a bojujú proti ruským silám aj na iných miestach. Vzhľadom na situáciu na bojisku sa prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodol odložiť všetky svoje nadchádzajúce zahraničné cesty.

14:00 Rusko tvrdí, že zostrelilo desať rakiet dodaných Spojenými štátmi smerujúcich na Krym

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila v stredu skoro ráno desať ukrajinských rakiet dodaných z USA, ktoré smerovali na polostrov Krym.

Balistické rakety dlhého doletu ATACMS boli zničené nad Čiernym morom, uviedlo ministerstvo. USA zahrnuli armádny taktický raketový systém, známy ako ATACMS, do marcového balíka vojenskej pomoci.

K ukrajinskému útoku došlo v čase, keď sa ruskí vojaci snažia postúpiť v ofenzíve v Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorá sa začala minulý týždeň, znamenala najvýznamnejší cezhraničný vpád od začiatku rozsiahlej invázie a prinútila takmer 8-tisíc miestnych ľudí opustiť svoje domovy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vo svojom nočnom videopríhovore uviedol, že armáda vyslala posily do Charkivskej a Doneckej oblasti. „Je príliš skoro robiť závery, ale situácia je pod kontrolou,“ povedal. Napriek tomu Zelenskyj podľa španielskej vlády zrušil plánovanú cestu do Španielska koncom tohto týždňa. Neuviedol žiadny dôvod na zrušenie.

Tempo postupu Ruska v pohraničnej Charkivskej oblasti, kde koncom minulého týždňa spustilo ofenzívu a dosiahlo výrazný pokrok, sa spomalilo, uviedol Inštitút pre štúdium vojny v utorok neskoro večer.

12:15 Zelenskyj odložil v nadchádzajúcich dňoch všetky svoje zahraničné návštevy 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odložil v nadchádzajúcich dňoch všetky svoje zahraničné návštevy, informovalo v stredu jeho tlačové oddelenie. Dôvodom je ruská ofenzíva v severnej Charkovskej oblasti, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Ešte predtým informovali španielske médiá, že ukrajinský prezident zrušil svoju piatkovú návštevu Madridu, kde mal plánované stretnutie so španielskym kráľom Filipom VI. a premiérom Pedrom Sánchezom. Počas tejto cesty mal navštíviť aj Portugalsko. 

sita/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Ostreľovanie Charkovskej oblasti ruskými jednotkami sa prudko zintenzívnilo v piatok 10. mája. V ten istý deň začala ruská armáda svoju ofenzívu v tamojšom pohraničí. Ruskí vojaci prekročili hranicu na viacerých miestach na severozápade Ukrajiny a snažia sa obsadiť pohraničné obce na ukrajinskom území. Situácia podnietila Ukrajinu k evakuácii tisícov ľudí z oblasti.

10:45 Armáda presúva jednotky do nových pozícií na charkivskom fronte

Ukrajinská armáda oznámila, že presúva svoje jednotky na nové pozície v dvoch lokalitách severovýchodnej Charkivskej oblasti, kde ruské sily vytrvalo útočia. Varovala tiež pred hromadením ruských síl na severe v blízkosti Sumskej oblasti. Referuje o tom web news.sky.com.

Cezhraničný útok na nové krídlo v Sumskej oblasti by pravdepodobne pridal ďalšie starosti vyčerpaným ukrajinským obrancom po tom, čo ruský vpád do Charkivskej oblasti v piatok otvoril nový front a prinútil Ukrajinu, aby sa ponáhľala s posilami. Rusko preniklo na sever Charkivskej oblasti a v utorok Moskva oznámila, že obsadila časti mesta Vovčansk a pohraničnú dedinu Buhruvatka.

Šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov uviedol, že Moskva už na operáciu v Charkivskej oblasti vyčlenila všetkých vojakov, ktorých má v pohraničných oblastiach, no má aj iné záložné sily, ktorých použitie v najbližších dňoch očakáva. „Objavil sa rýchly trend k stabilizácii situácie. To znamená, že nepriateľ je už v zásade zablokovaný na líniách, ktoré mohol dosiahnuť," uviedol Budanov vo vysielaní národnej televízie.

Budanov tiež povedal, že Rusko má malé skupiny v pohraničných oblastiach v blízkosti ukrajinskej Sumskej oblasti neďaleko ruského mesta Sudža, odkiaľ sa ruský zemný plyn prepravuje potrubím na Ukrajinu a ďalej k európskym zákazníkom. „Pokiaľ ide o Sumskú oblasť, Rusi skutočne od začiatku plánovali operáciu v Sumskej oblasti. No situácia im neumožnila aktívne zakročiť a operáciu spustiť,“ povedal.

Najvyšší ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že neveria, že Rusko má dostatočný počet vojakov na dobytie mesta Charkiv.

9:00 Pri ruskom útoku na Charkiv utrpelo zranenia 21 ľudí vrátane detí

Ruský útok na civilnú infraštruktúru v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkiv si vyžiadal zranenia najmenej 21 osôb. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol gubernátor Charkivskej oblasti Oleh Synjehubov.

„Ruská armáda ostreľovala 14. mája večer charkivskú štvrť Ševčenkivskyj. Poškodené boli viacposchodové obytné budovy, 15 garáží a neobytná jednopodlažná budova. V dôsledku útoku bolo zranených 21 civilistov. Medzi obeťami sú tri deti,“ vyhlásil Synjehubov.

Neskôr Rusi opäť zaútočili na Charkiv v mestskej časti Saltivka. Polícia našla nevybuchnutú raketu 5B55 a tiež raketu S-300, ktorá spadla medzi dve zaparkované autá. Úrady pri tomto útoku neevidovali žiadne obete na životoch ani zranenia. V noci okolo 22:55 miestneho času sa Charkivom opäť ozývali výbuchy. 

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 5. 2024:

17:00 Z Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali už viac ako 7 500 civilistov

Zo severu ukrajinskej Charkovskej oblasti pre ruské útoky evakuovali viac ako 7 500 civilistov. Uviedol to v utorok gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Zo 7 531 ľudí, ktorí boli doteraz evakuovaní, je 568 detí a 201 ľudí so zdravotným postihnutím, dodal gubernátor. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Útok na Charkovskú oblasť Rusko odštartovalo 10. mája v smere na obec Lypci a mesto Vovčansk. Podľa tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandra Lytvynenka Rusi do ofenzívy nasadili viac ako 30-tisíc vojakov.

Ukrajinský generálny štáb v pondelok uviedol, že Rusko má „taktický úspech" v boji o Vovčansk, ktorý leží necelých päť kilometrov od ruských hraníc. „Na severnom okraji mesta prebiehajú aktívne prestrelky,“ uviedol v utorok gubernátor Charkovskej oblasti.

14:30 Ukrajinská armáda tvrdí, že má pod kontrolou situáciu vo Vovčansku

Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že má pod kontrolou situáciu v meste Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. V dôsledku rozsiahlych ruských vzdušných útokov sa však musela stiahnuť z neďalekej obce Lukianci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda v pravidelnej aktualizácii o situácii na bojisku uviedla, že počet ruských útokov na severe Charkovskej oblasti klesol. Ruské ministerstvo obrany naopak uviedlo, že jeho jednotkám sa podarilo posilniť si taktické pozície a spôsobiť škody ukrajinskej armáde v okolí pohraničných obcí a miest vrátane mesta Vovčansk, všíma si agentúra AFP.

Ruský rezort obrany okrem toho medzičasom oznámil, že jeho armáda sa podarilo dobyť v Charkovskej oblasti ďalšiu obec. "Jednotky skupiny Sever oslobodili obec Bugruvatka (po ukrajinsky Buhruvatka) v Charkovskej oblasti a postúpili hlboko za ukrajinské obranné línie," uviedol rezort.  Reuters upozorňuje, že správy nemožno nezávisle overiť.

Rusko obnovilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti v piatok 10. mája a ruské ministerstvo obrany krátko na to oznámilo dobytie niekoľkých obcí. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského robí ukrajinská armáda všetko, čo jej v je silách, aby Rusku zabránila rozšíriť front a spustila preto protiútok, píše agentúra DPA.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov pritom vyjadril v utorok presvedčenie, že situácia v Charkovskej oblasti smeruje k stabilizácii. Varoval však, že Rusko by do oblasti mohlo v nasledujúcich dňoch vyslať ďalšie posily.

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) chce Rusko v Charkovskej oblasti zrejme vytvoriť nárazníkovú zónu medzi svojim územím a Ukrajinou. Tento cieľ pritom Moskva zrejme uprednostní pred hlbším prienikom do Charkovskej oblasti, domnievajú sa analytici.

14:00 Situácia v Charkivskej oblasti sa stabilizuje, Rusi nevstúpili do Sumskej oblasti

Situácia súvisiaca s ruskou inváziou v Charkivskej oblasti na východe Ukrajiny sa stabilizovala. Ukrajinské obranné sily budú vytláčať Rusov z územia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní národnej televízie to povedal šéf ukrajinského obranného spravodajstva Kyrylo Budanov.

„V súčasnosti prebieha fáza ruskej pohraničnej operácie v Charkivskej oblasti. Povedať, že nepriateľ dosiahol významný úspech, by bolo nepravdivé. Je však dôležité mať na pamäti, že situácia je dosť napätá a veľmi rýchlo sa mení. Napriek tomu, od včerajšieho večera sa podľa mňa objavil rýchly trend k stabilizácii,“ vyhlásil Budanov.

Podľa neho „nepriateľ je v podstate už zablokovaný na hraniciach“. „Pokračuje pôsobenie ukrajinských obranných síl pre ďalšiu stabilizáciu a začiatok vytláčania nepriateľa za naše štátne hranice,“ dodal.

„Čo sa týka Sumskej oblasti, Rusi vlastne plánovali podobnú operáciu od začiatku aj v tejto oblasti. V súčasnosti udržiavajú na hraniciach malé zoskupenia síl, no situácia im zatiaľ neumožnila zapojiť sa do aktívnej činnosti a realizovať svoj plán,“ podotkol Budanov.

Na otázku, kedy by Rusi mohli začať ustupovať, Budanov povedal, že sami neustúpia. „Treba ich vytlačiť. Preto budú boje pokračovať.“ Budanov zároveň zdôraznil, že situácia v súčasnosti „nie je katastrofálna“. Podotkol, že hlavným cieľom súčasnej ruskej operácie na hraniciach sú psychologické a informačné aktivity zamerané na vytváranie chaosu a paniky.

11:30 Po ruských útokoch na Charkov hlásia štyroch zranených

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V utorok ráno utrpeli pri ruskom ostreľovaní zranenia jeden muž a tri ženy, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

Dodal, že Rusko na Charkov, ktoré je druhým najväčším mestom na Ukrajine, zaútočilo svojimi novými bombami UMPB D-30. Ide o zlepšené vysoko presné navádzané bomby z čias Sovietskeho zväzu, ktoré sa dokážu správať ako strely s plochou dráhou letu.

Reuters upozorňuje, že tvrdenia Synehubova nedokázal nezávisle overiť, pričom Rusko sa k útokom bezprostredne nevyjadrilo.

Rusko koncom minulého týždňa obnovilo svoju ofenzívu v Charkovskej oblasti. Ruská armáda tam podniká útoky na nových územiach a v malých skupinách v snahe rozšíriť front a roztiahnuť ukrajinských vojakov, tvrdí Kyjev.

Ukrajina i Rusko popierajú, že by sa počas vojny zameriavali na civilistov. Ozbrojený konflikt, ktorý vypukol po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022, si vyžiadal už tisíce obetí na životoch a milióny vysídlených ľudí. V jeho dôsledku sa stali z niektorých ukrajinských miest ruiny, pričom koniec vojny je v nedohľadne.

9:30 Rusko hlási ukrajinské rakety zneškodnené nad Belgorodskou oblasťou

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V oblasti bol stav pohotovosti a bolo počuť explózie. Informácie o zneškodnených raketách však nebolo možné bezprostredne overiť.

Najmenej 15 ľudí prišlo o život v nedeľu po útoku na viacpodlažnú budovu v Belgorode, ktorej časť sa následne zrútila. Moskva vinu za tento útok pripísala Ukrajine, ktorá podľa ruských predstaviteľov požila rakety Točka a raketomety Viľcha (Adler) a RM-70 Vampire. Kyjev sa k situácii oficiálne nevyjadril.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa sú ruské pohraničné oblasti opakovane terčmi útokov.

8:00 Pri Volgograde v Rusku sa vykoľajil vlak

Vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska došlo k vykoľajeniu vlaku, informovali v utorok ruské tlačové agentúry. Za vinníka nehody označili zásah "neautorizovaných osôb". TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

„Zásah neautorizovaných osôb spôsobil v stanici Kotluban vo Volgogradskej oblasti vykoľajenie vagónov nákladného vlaku,“ uvádza AFP s odvolaním na tlačovú agentúru TASS.

Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený, doprava je v stanici Kotluban pozastavená, dodáva Reuters s odvolaním na tlačovú agentúru RIA a ruského železničného dopravcu.

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 5. 2024: 

20:00 V Luhanskej oblasti explodoval ruský muničný sklad

V okupovanom ukrajinskom meste Sorokyne v Luhanskej oblasti na východe krajiny v pondelok vybuchol ruský muničný sklad. Uviedol to ukrajinský gubernátor oblasti Artem Lysohor, informuje web Kyjiv Independent.

Muničný sklad sa nachádza neďaleko hraníc s Ruskom, asi 130 kilometrov od frontovej línie, konštatoval Lysohor. „Ruská armáda má teraz v tejto oblasti obmedzené zásoby munície, čo by malo čoskoro ovplyvniť ich ofenzívne úsilie," dodal gubernátor. 

Počas uplynulého týždňa boli hlásené požiare v ropných skladoch v okupovanom Luhansku a meste Rovenky. Rusmi dosadení predstavitelia Luhanskej oblasti tvrdia, že ich zasiahli ukrajinské sily, ale nezávisle to nebolo možné overiť.

18:30 Z Charkivskej oblasti pre ruskú ofenzívu evakuovali už viac ako 5-tisíc ľudí

Od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajinskú Charkivskú oblasť, ktorú Moskva odštartovala v piatok, z regiónu evakuovali už viac ako 5-tisíc civilistov. Uviedol to gubernátor oblasti Oleh Synjehubov, informuje web Kyiv Independent.

V meste Vovčansk, ktoré pred začiatkom otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 malo takmer 17-tisíc obyvateľov, zostáva už len 200 až 300 civilistov. Evakuácia civilistov sa uskutočňuje za situácie, v ktorej ruskí vojaci „v určitých smeroch naďalej napredujú," konštatoval Synjehubov. „Situácia je dosť komplikovaná", ale je „pod kontrolou našej armády," dodal gubernátor. 

sita/Ukrainian Police via AP

Vovčansk, ktorý leží necelých päť kilometrov od ruských hraníc, je epicentrom obnovenej ruskej ofenzívy proti Charkivskej oblasti.

17:30 Zostrelili ruský prieskumný a útočný vrtuľník Ka-52

Ukrajinskí vojaci zostrelili ruský prieskumný a útočný vrtuľník Ka-52, ktorého cena je 16 miliónov dolárov. Uviedla to na komunikačnej platforme Telegram ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda. „Priatelia, skvelá správa. Vojaci 47. samostatnej mechanizovanej brigády zostrelili ruský vrtuľník Ka-52 Alligator,“ napísala brigáda. Miesto zostrelenia vrtuľníka však nezverejnili. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

16:15 Ruského vodcu Putina v Soči vlani v októbri minul ukrajinský dron

Ukrajinský diaľkový dron Ľutyj počas svojho druhého bojového letu vlani v októbri zasiahol základňu ruských vrtuľníkov vo štvrti Adler kúpeľného mesta Soči na juhu Ruska deň po tom, ako sa neďaleko ruský vodca Vladimir Putin stretol s kazašským prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom. Píše o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na spravodajské zdroje.

Ruská vrtuľníková základňa, ktorá okrem iného slúžila Putinovej rezidencii, sa stala terčom útoku dronu Ľutyj 1. októbra 2023. „Zasiahli sme miesto pristávania ich helikoptér a poškodili sme niekoľko vrtuľníkov. Najprv sme však nevedeli, že deň predtým, ako sme zasiahli Adler, sa tam Putin stretol s Tokajevom. Putin bol 12 kilometrov od miesta, ktoré zasiahol druhý úder dronu Ľutyj. To sa nám potvrdilo neskôr,“ uviedli ukrajinské spravodajské zdroje pre Ukrajinskú pravdu.

Rusi vtedy podľa zdrojov webu nevedeli, čo ich zasiahlo. „Keďže to dopadlo na Soči, predpokladali, že to bolo z lode alebo z hôr v Gruzínsku. Netušili, že to prišlo z Ukrajiny. A potom zrazu dron zasiahol Petrohrad, prakticky opačný koniec krajiny. Bol to pre nich evidentne šok,“ spomína v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu človek, ktorý sa podieľal na týchto útokoch.

15:00 Zelenskyj vraví, že ukrajinské jednotky vedú kruté pohraničné bitky s Rusmi

Ukrajinskí vojaci sú zomknutí v intenzívnych bojoch s postupujúcou ruskou armádou v dvoch pohraničných oblastiach. Ako referuje web The Guardian, uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský líder konštatoval, že blízko hraníc na východe a severovýchode Ukrajiny prebiehajú „zúrivé bitky“, pričom ukrajinskí vojaci sa v početnej nevýhode snažia zadržať veľkú ruskú pozemnú ofenzívu.

„Obranné boje prebiehajú na veľkej časti nášho pohraničia. Sú to prudké boje,“ povedal Zelenskyj. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v nedeľu neskoro večer informoval, že ruské sily podnikli za ostatných 24 hodín najmenej 22 útokov vo dvoch častiach Charkivskej oblasti a mali „taktický úspech“. Vyhlásenie nebolo bližšie špecifikované.

Ruské sily sa snažia využiť slabiny Kyjiva predtým, ako Ukrajincom v najbližších týždňoch a mesiacoch dorazí na bojisko veľká dávka novej vojenskej pomoci od amerických a európskych partnerov, tvrdia analytici. Toto obdobie predstavuje pre Moskvu príležitosť, kým pre Ukrajinu je to jedna z najnáročnejších fáz doterajšieho priebehu vojny.

Ruská invázia do Charkivskej oblasti môže byť pokusom o vytvorenie „nárazníkovej zóny“ na ochranu Belgorodskej oblasti, ruského pohraničného regiónu, ktorý sa často stáva terčom ukrajinských útokov.

14:30 Ukrajina vymenila veliteľa v Charkovskej oblasti po obnovení ruského útoku 

Ukrajinské vojenské velenie v pondelok oznámilo výmenu na poste veliteľa zodpovedného za frontovú líniu v Charkovskej oblasti. Stalo sa to po obnovení  tamojšiej ofenzívy ruskej armády minulý týždeň, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Novým veliteľom sa stal brigádny generál Mychajlo Drapatyj namiesto Jurija Haluškina, pre RBC-Ukrajina to uviedlo operatívno-strategické velenie skupiny Chortycija s tým, že rozhodnutie bolo prijaté ešte 11. mája. Armáda neuviedla dôvod výmeny.

Rusko obnovilo ofenzívu v Charkovskej oblasti v piatok 10. mája a ruské ministerstvo obrany v uplynulých dvoch dňoch hlásilo dobytie deviatich tamojších obcí.  

Ukrajina v pondelok pripustila, že ruské sily napredujú v ofenzíve v Charkovskej oblasti a dosahujú taktický úspech. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády sa boje sústreďujú v okolí mesta Vovčansk, ktoré je vzdialené len päť kilometrov od ruských hraníc. 

13:35 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 700 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 484 030 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 1 740 vojakov, 31 tankov, 42 bojových obrnených vozidiel či 15 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 485 tankov, 14 417 bojových obrnených vozidiel, 16 878 vozidiel a palivových nádrží, 12 487 delostreleckých systémov, 1 070 odpaľovacích raketových systémov, 797 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 350 lietadiel, 9 936 dronov, 2 197 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 2 048 kusov špeciálnej techniky.

13:30 Boje o pohraničné mesto Vovčansk pokračujú

Operačná situácia na Charkivskom fronte je podľa ukrajinského generálneho štábu naďalej ťažká a dynamicky sa mení, pričom Rusi majú taktický úspech v boji o pohraničné mesto Vovčansk. „Nepriateľ na útok na Vovčansk nasadil významné sily pozostávajúce z piatich práporov a neráta svoje vlastné straty. Ruskí útočníci za uplynulých 24 hodín len na tomto fronte stratili viac ako 100 vojakov. Nepriateľ má v súčasnosti určitý taktický úspech,“ uviedol ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Pokračuje nasadzovanie záloh s cieľom stabilizovať situáciu,“ konštatoval generálny štáb. „Pri prideľovaní úloh jednotkám je jednou z hlavných priorít ochrana životov našich vojakov,“ dodal.

9:45 Počet obetí po zásahu bytovky v ruskom Belgorode stúpol na 15 

Na najmenej 15 stúpol počet obetí nedeľňajšieho útoku v ruskom meste Belgorod, v dôsledku ktorého sa zrútila časť bytovky. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ide o jeden z doposiaľ najsmrteľnejších útokov na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť. Ukrajina podľa ruských predstaviteľov podnikla na oblasť rozsiahly raketový útok, pri ktorom požila rakety Točka a raketomety Viľcha (Adler) a RM-70 Vampire.

Úlomky jednej zo zostrelených rakiet podľa ruských úradov zasiahli bytovku. Na záberoch vidieť, že sa zrútilo najmenej 10 podlaží. Neskôr, keď budovu prehľadávali záchranári, sa zrútila aj strecha. 

Zasiahnutá bytovka v Belgorode.sita/Russian Emergency Ministry Press Service via APZasiahnutá bytovka v Belgorode.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v samostatnom vyhlásení uviedol, že v nedeľu v dôsledku viacerých útokov Ukrajiny zahynuli štyria ďalší ľudia a 27 utrpelo zranenia.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina použila pri útokoch na Belgorodskú oblasť najmenej 12 rakiet. Podľa ministerstva išlo o „teroristický útok na obytné oblasti“.

Ukrajina útok bezprostredne nekomentovala. Kyjev však uvádza, že útoky na ruskú vojenskú, dopravnú a energetickú infraštruktúru podkopávajú vojnové snahy Moskvy a sú reakciou na nespočetné množstvo ruských smrteľných útokov na civilnú infraštruktúru a obytné oblasti na Ukrajine.

Rusko aj Ukrajina popierajú, že by sa počas vojny, ktorá vypukla po invázii ruských vojsk vo februári 2022, zameriavali na civilné objekty nepriateľa.

Kremeľ označil nedeľňajší útok za barbarský a uviedol, že o ňom bol informovaný ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremľa pritom v marci uviedol, že Rusko by sa v reakcii na útoky na Belgorodskú oblasť mohlo pokúsiť o zriadenia nárazníkovej zóny na území Ukrajiny.

7:30 Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

Ruský prezident Vladimir Putin dekrétom odvolal Nikolaja Patruševa z funkcie tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie a na jeho miesto vymenoval Sergeja Šojgua, ktorý doteraz pôsobil ako minister obrany. 

Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova. Vyplýva to z návrhov, ktoré šéf Kremľa zaslal hornej komore parlamentu — Rade federácie, informuje TASR na základe správ svetových agentúr.

Patrušev bol tajomníkom bezpečnostnej rady od mája 2008. Predtým od roku 1999 viedol Federálnu bezpečnostnú službu (FSB). 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite