Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj oficiálne vymenoval Zalužného za veľvyslanca v Británii

.tasr .svet

Zalužnyj je na Ukrajine obľúbený za to, že naplánoval protiofenzívu, ktorá v prvých mesiacoch vojny pomohla oslobodiť značné územia.

Zelenskyj oficiálne vymenoval Zalužného za veľvyslanca v Británii Ukrainian Presidential Press Office

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

Zalužnyj velil ukrajinskej armáde v prvých dvoch rokoch od začiatku ruskej invázie, ktorá sa začala 24. februára 2022. Zelenskyj ho z tohto postu odvolal 8. febuára 2024.

Ukrajina nemala veľvyslanca v Londýne od 21. júla 2023, keď Zelenskyj odvolal Vadyma Prystajka po tom, čo ho verejne kritizoval.

Zalužnyj je na Ukrajine obľúbený za to, že naplánoval protiofenzívu, ktorá v prvých mesiacoch vojny pomohla oslobodiť značné územia, obsadené ruskými silami. Po množiacich sa neúspechoch na bojisku a zlyhaní ďalšej protiofenzívy ho nahradil veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyj. Výmene na najvyššom poste ozbrojených síl predchádzali týždne špekulácií o možných nezhodách medzi prezidentom a Zalužným.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite