Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ a Francúzsko vyzvali Izrael, aby neuskutočnil ofenzívu v Rafahu

.tasr .svet

Izrael musí upustiť od pozemnej ofenzívy v Rafahu na juhu Pásma Gazy, vyhlásil v pondelok šéf európskej diplomacie Josep Borell.

EÚ a Francúzsko vyzvali Izrael, aby neuskutočnil ofenzívu v Rafahu SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

dodal, že EÚ a medzinárodné spoločenstvo „môžu a musia“ konať, aby takémuto scenáru zabránili. Nesúhlas s izraelskou ofenzívou vyjadril aj Paríž, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

„Izraelské príkazy na evakuáciu civilistov v Rafahu znamenajú to najhoršie: ďalšiu vojnu a hladomor,“ uviedol Borrell v príspevku sa sociálnej sieti X.

Svoj rozhodný nesúhlas s izraelskou ofenzívou na palestínske mesto vyjadril aj Paríž. „Francúzsko tiež pripomína, že násilné vysídlenie civilného obyvateľstva predstavuje vojnový zločin podľa medzinárodného práva,“ dodalo vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

Izraelská armáda v pondelok podnikla letecké útoky v Rafahu, uviedli tamojší obyvatelia. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo Tel Aviv nariadil Palestínčanom, aby evakuovali časti mesta na juhu Pásma Gazy. V tejto oblasti sa ukrýva viac ako milión ľudí, ktorí v dôsledku vojny museli opustiť svoje domovy. Médiá to označili za možnú prípravu na dlho očakávanú ofenzívu v Rafahu, ktorý Izrael považuje za poslednú baštu Hamasu. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite