Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurokomisia chce uzavrieť konanie voči Poľsku o stave právneho štátu

.tasr .svet

Európska komisia sa chystá ukončiť konanie voči Poľsku týkajúce sa stavu právneho štátu, ktorý podľa nej už nie je ohrozený.

Eurokomisia chce uzavrieť konanie voči Poľsku o stave právneho štátu SITA/AP Photo/Andrew Harnik

konanie voči Varšave spustili ešte v roku 2017 na základe článku 7 Zmluvy o Európskej únii. Eurokomisia týmto spôsobom reagovala na sporné reformy v oblasti súdnictva, ktoré presadila predchádzajúca poľská vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) a ktoré podľa kritikov umožnili ovplyvňovanie justície straníckymi záujmami. 

Súčasný poľský premiér Donald Tusk po víťazstve vo vlaňajších voľbách prisľúbil ukončenie dlhoročného sporu s EK a vo februári predstavil plán, ktorý obsahuje kroky na zvrátenie reforiem vlády PiS.

„Dnešok predstavuje novú kapitolu pre Poľsko. Po viac ako šiestich rokoch sa domnievame, že konanie podľa článku 7 možno ukončiť. Blahoželám (poľskému premiérovi) Tuskovi a jeho vláde k tomuto dôležitému prelomu. Je to výsledok tvrdej práce a odhodlaného reformného úsilia,“ napísala šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti X.

Európska komisia vo svojej analýze ocenila akčný plán predstavený Varšavou vo februári aj prvé kroky na jeho implementáciu. Po posúdení týchto faktorov dospela k záveru, že už neexistuje bezprostredné riziko závažného porušenia zásad právneho štátu v Poľsku.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite