Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

.tasr .svet

Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov SITA/Jakub Julény Prezident Česka Petr Pavel počas stretnutia s príslušníkmi medzinárodnej bojovej skupiny NATO, ktorá pôsobí v Lešti, 7. jún 2023​

v Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).  V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany, informuje pražská spravodajkyňa TASR.

Akcia vo vojenskom priestore Libavá bude súčasťou rozsiahleho spojeneckého cvičenia v Európe s názvom Defender Europe 24. Hlavným partnerom jednotiek českej armády na ňom budú americkí vojaci z 29. pešej divízie Národnej gardy Virgínie. 

Ako informoval server iDNES.cz, v Libavej je už niekoľko stoviek vozidiel americkej armády, prepravili ich tam zo skladov v Nemecku. „Na mieste sa nachádza približne 400 kusov techniky, medzi nimi bojové vozidlá M2 Bradley, obrnené transportéry M113, ľahké a stredné taktické vozidlá a rôzne typy podporných vozidiel, ku ktorým patria tankovacie vozy, vyslobodzovacie vozy a ďalšie,“ citoval server šéfa zásobovania a logistiky amerických síl v Európe a Afrike Thomasa Killiana.

Cieľom cvičenia je podľa českého rezortu obrany preveriť schopnosť armády všestranne zabezpečiť spojenecké jednotky na území ČR v operáciách veľkého rozsahu a podporiť spojenecké úsilie v budovaní obranných kapacít v rámci NATO.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite