Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu

.tasr .svet

Výrok prišiel v čase, keď sa podľa niektorých analytikov Rusko chystá na Ukrajine spustiť novú veľkú ofenzívu.

Macron nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu sita/Ludovic Marin via AP

francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho legitímne vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by požiadal o takúto pomoc. Uviedol to pre týždenník The Economist v rozhovore, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, informovala agentúra AFP.

„Nič nevylučujem, pretože čelíme niekomu, kto nič nevylučuje,“ odpovedal Macron na otázku, či stojí za svojimi vyhláseniami, že by sa nemalo vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu. Vyvolal tým v Európe rozruch a dištancovali sa od nich viacerí európski predstavitelia.

AFP pripomenula, že podľa niektorých analytikov sa Rusko pravdepodobne chystá na Ukrajine spustiť novú veľkú ofenzívu.

Francúzsky prezident povedal, že „ak by sa Rusko rozhodlo zájsť ďalej, budeme si musieť všetci položiť otázku“ o vyslaní vojsk na Ukrajinu. Nevylúčenie tohto kroku označil za strategický budíček pre svojich partnerov.

Rusko je podľa Macrona regionálna destabilizujúcu mocnosť a hrozba pre bezpečnosť Európanov. „Mám jasný strategický cieľ: Rusko nemôže na Ukrajine vyhrať... Ak Rusko zvíťazí na Ukrajine, v Európe nebude bezpečie,“ vyhlásil.

„Kto môže predstierať, že sa tam Rusko zastaví? Aká bude bezpečnosť pre ostatné susedné krajiny, Moldavsko, Rumunsko, Poľsko, Litvu a ďalšie?“ pýtal sa francúzsky prezident.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite