Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Delegácia Hamasu sa v pondelok vyjadrí k návrhu o prímerí v Pásme Gazy

.tasr .svet

Delegáciu Hamasu na stretnutí za účasti egyptských spravodajských predstaviteľov povedie Chalíl Hajjá, dodal nemenovaný zdroj.

Delegácia Hamasu sa v pondelok vyjadrí k návrhu o prímerí v Pásme Gazy SITA/AP Photo/Vahid Salemi

delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok pricestuje do Egypta, kde sa vyjadrí aj k najnovšiemu izraelskému protinávrhu o prímerí v Pásme Gazy. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa hnutia o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

Egypt – spolu so Spojenými štátmi a Katarom – pôsobí v rokovaniach medzi Hamasom a Izraelom ako sprostredkovateľ a tento týždeň poslal svoju delegáciu do Izraela, aby naštartovala rozhovory, ktoré uviazli na mŕtvom bode.

Sprostredkovatelia sa už od vlaňajšej týždňovej prestávky v bojoch neúspešne snažia vyrokovať nové prímerie v Pásme Gazy. Na základe novembrovej dohody Hamas prepustil 80 izraelských rukojemníkov a z izraelských väzníc oslobodili 240 Palestínčanov. V posledných dňoch sa diplomatické snahy ešte zintenzívnili.

Americký web Axios s odvolaním sa na dvoch izraelských predstaviteľov informoval, že najnovší izraelský návrh počíta s ochotou diskutovať o „obnovení udržateľného pokoja“ v Pásme Gazy, keď dôjde k prepustenie zvyšných rukojemníkov, ktorých Hamas uniesol po októbrovom útoku na Izrael.

Izraelskí predstavitelia podľa Axiosu teraz prvýkrát v priebehu takmer sedem mesiacov trvajúcej vojny naznačili, že sú otvorení rokovať o jej ukončení.

Nemenovaný predstaviteľ Hamasu pre AFP zase povedal, že hnutie je otvorené „pozitívnej“ diskusii o novom návrhu a „chce dosiahnuť dohodu, ktorá zaručí trvalé prímerie, slobodný návrat vysídlených osôb, prijateľnú dohodu o výmene (zajatcov) a ukončenie obliehania“.

Hamas už predtým naliehal, aby sa uzavrelo trvalé prímerie v palestínskej enkláve. Izrael vtedy s touto podmienkou nesúhlasil.

Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí v sobotňajších rozhovoroch s izraelskými médiami vyjadril sklamanie z Hamasu aj Izraela a uviedol, že obe strany sa doteraz rozhodovali na základe politických záujmov a nie s ohľadom na dobro civilistov. V tejto súvislosti vyzval na viac odhodlania a vážnosti.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite