Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme

.tasr .svet

Cieľom spolupráce je spoločná výroba tankov budúcej generácie, ktoré nadviažu na nemecký tank typu Leopard.

Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme SITA/Bernd Wuestneck/dpa via AP

generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

„Sú to dobré správy,“ povedal Stoltenberg počas návštevy v priestoroch taktickej letky 73 Steinhoff neďaleko mesta Rostock na severe Nemecka.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius a jeho francúzsky rezortný kolega Sébastien Lecornu plánujú v piatok vo Francúzsku podpísať memorandum o porozumení, pripomína DPA. Cieľom je spoločná výroba tankov budúcej generácie, ktoré nadviažu na nemecký tank typu Leopard.

Pod označenie hlavný pozemný bojový systém (Main Ground Combat System - MGCS) však budú patriť okrem tankov aj drony, umelá inteligencia či nové laserové zbrane napojené na dátovú sieť.

„Oceňujeme, že spojenci V NATO spolupracujú s cieľom budovať vojenské schopnosti, pretože nás to urobí silnejšími,“ povedal Stoltenberg. Severoatlantickej aliancii to podľa jeho slov pomôže prekonať fragmentáciu.

V Európe sa vyrába či používa viacero rôznych bojových obranných systémov, zatiaľ čo USA vyrábajú len tank typu M1 Abrams, píše DPA s odvolaním na Výskumnú službu Európskeho parlamentu (EPRS).

Stoltenberg počas návštevy 73 Steinhoff absolvoval aj let v stíhačke Eurofighter Typhoon spolu s pilotom, píše týždenník Die Zeit. Táto letka poskytuje výcvik pre pilotov týchto strojov, uvádza na svojej oficiálnej webovej stránke nemecká armáda. Základňa taktickej letky sa nachádza pri meste Laage v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severovýchode Nemecka.

Vo štvrtok má generálny tajomník NATO v Berlíne absolvovať stretnutie s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou a v piatok so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite