Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europoslanci prijali nové únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí

.sita .svet

Zákony dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

Europoslanci prijali nové únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

poslanci Európskeho parlamentu na plenárnom zasadnutí vo francúzskom Štrasburgu prijali balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov Európskej únie na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

„Nové zákony zabezpečujú, že ľudia s legitímnym záujmom, vrátane novinárov, odborníkov z médií, organizácií občianskej spoločnosti, príslušných a dozorných orgánov budú mať okamžitý, neobmedzený, priamy a bezplatný prístup k informáciám o skutočnom vlastníctve, ktoré sú uchovávané vo vnútroštátnych registroch a sú vzájomne prepojené na úrovni EÚ. V registroch budú okrem aktuálnych informácií aj údaje staré minimálne päť rokov,“ uviedol europarlament.

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Legislatíva obsahuje aj ustanovenia o zvýšenej ostražitosti, pokiaľ ide o mimoriadne bohatých jednotlivcov, zavedenie celoeurópskeho limitu 10-tisíc eur na hotovostné platby s výnimkou medzi súkromnými osobami v neprofesionálnom prostredí a opatrenia na zabezpečenie dodržiavania cielených finančných sankcií a zabránenie ich obchádzaniu.

Na dohľad nad dodržiavaním nových pravidiel boja proti praniu špinavých peňazí bude vo Frankfurte nad Mohanom zriadený nový orgán — Úrad EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AMLA).

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite